Nyheter

Lunchmöte med upphandlingsinformation

Nyheter "Vi trodde nog alla på en fortsättning" berättade Emma Persson från Häradsköps Gårdsbutik och Tamara Modric från upphandlingsenheten inför besökarna på Tallnäs

Therese Lundell kostchef berättar

Till Tallnäs kom representanter från Vaggeryds kommun, LRF, Länsmuseét, Landsbygdsnätverket, region och övriga kommuner i länet för att äta god lunch och få information om senaste upphandlingen av färskt nötkött som gjorts. På plats var även kostchefen på barn- och utbildningsförvaltningen Therese Lundell, upphandlingsansvariga Tamara Modric och Emma Persson från Häradsköps Gård.

– Vi köper livsmedel för 12 miljoner och vi serverar 3 250 portioner varje dag. Ekologiskt låg vi tidigare lite högre och ska upp till samma nivå igen är tanken. Vi har ett centralkök i Skillingaryd där vi distribuerar mat till skolor och äldreboende. Till centralköket levereras idag alla livsmedel. Framöver kommer det att bli ytterligare sju ställen att leverera till då vi bygger om till tillagningskök på skolorna, säger Therese Lundell.

Tamara Modric berättar att upphandlingen för fyra år sedan bestämdes vad som upphandlingen skulle uppnå och vad kommunen ville åstadkomma.

– Vi ville öka inköpen av färskt kött och inköp av ekologiska varor, ta hänsyn till och stimulera marknaden genom att dela upp upphandlingen så att fler mindre leverantörer kunde vara med. Vi har tagit hjälp av LRF där vi haft en bra dialog. Det var svårt att slåss mot de stora när det gäller priset och vi delade in våra varor i olika grupper. Emma från Häradsköp vann upphandlingen förra gången och har levererat kött till oss under fyra år. Inför nya upphandlingen tog vi nya diskussioner med LRF och vi skapade en upphandling som lämpar sig till leverantörer i närområdet. När det gäller varugruppen kött ställde vi krav på antibiotikaanvändning, transporter, bra kvalité och att djuret mår bra. Vi ville ha korv från Vaggeryd, båda huvudgrossisterna kunde leverera det. När det gäller nötkött vann Dackebygdens i Virserum upphandlingen, det är tio mil ifrån oss, är det närproducerat? Är det lokalt kött? Man kan tycka att kött från gårdar i Småland är närproducerat men vår leverantör inom kommunens gränser förlorade upphandlingen. Det finns andra krav också i en upphandling bland annat att man framöver ska kunna fakturera elektroniskt, berättar Tamara Modric.

Emma Persson från Häradsköps Gårdsbutik

Emma Persson från Häradsköps Gårdsbutik var först inte intresserad av att berätta om upphandlingen när Länsstyrelsen ringde och frågade henne. Men efter övertalning kom hon förbi och beskrev upphandlingen från sin sida;

– Det har varit en fantastisk resa, mycket blod, svett och tårar och det har varit tufft att få fram kött till alla portioner. För mitt företag har det varit en förutsättning och trygghet att få jobba tillsammans med kommunen. Skolbarnen har en relation till vår gård, det smakar bättre när man vet varifrån djuret kommer och det är roligt att höra att barnen äter upp sin mat istället för att kasta. När jag pratar från hjärtat har det här varit det mest positiva att se att barnen tycker om vårt kött. Ska jag vara helt ärlig så trodde nog både jag och ni att vi skulle fortsätta jobba tillsammans, säger Emma och får medhåll från Tamara Modric på upphandlingsenheten.

– Jag har fått väldigt många telefonsamtal och besök och jag vet att kommunen har fått mycket kritik för sin upphandling, men jag vet att ni verkligen försökt. Jag hoppas framöver att fler leverantörer inom kommunen får möjlighet att leverera. Jag tror att allt det här negativa vänds till något positivt framöver. Vi måste värna om vår självförsörjandegrad och den mat vi producerar i kommunen, det hoppas jag på inför framtiden, säger Emma Persson som funderar över sommaren hur hon ska göra med sin Gårdsbutik i Häradsköp. Leveranserna till kommunens kök tar slut sista augusti.

– När det gäller upphandling så ska man våga sätta kriterier som man kan använda. Vi vet inte riktigt hur det har gått till här i Vaggeryds kommun. Man kan skapa förutsättningar för andra kriterier. Det mest fruktande för en upphandlare är att ingen lämnar in anbud och att få en överklagan på det beslut man tagit. I Vaggeryds kommun finns en vilja av att hitta lokala leverantörer, avslutar Anders Friberg regionordförande i LRF.

Regionordförande Anders Friberg och Emma Persson från Häradsköps Gårdsbutik

Taggar

3 reaktioner på Lunchmöte med upphandlingsinformation

Enligt vad jag har läst så producerar inte Dackebygden något eget kött så vad vet de om att det är ekologiskt. Det kanske kommer från utlandet. Det är ju enkel matematik att när mellanhand ska tjäna på affären så måste det bli en sämre produkt.

Skicka dit kommunrevisorerna och gör en uppföljning att det som lovats om ekologiska varor följs.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *