Nyheter

Lyckad eko-dag hos familjen Granefelt

Nyheter I lördags fick familjen Granefelt på Jussö Gård, tillsammans med sina ”krav-kollegor”, många nyfikna besökare som ville tillbringa några timmar på landet, där det fanns får, kalvar, tramptraktorer, höns, gårdsbutik och tipspromenad.

Familjen Granefelt öppnade upp sin gård i lördags då det under september månad arrangeras ekoseptemberkampanj, som är en nationell aktivitet.

– Vi är med i ekologiska lantbrukarna och ekoseptemberkampanjen grundar sig i Regeringens livsmedelsstrategi. Det är en viktigt aktivitet att belysa och det finns många event inom kampanjen, det kan vara öppet i gårdsbutiker, bonde i butik eller något annat. Vi valde vår dag i lördags där vi också bjöd in våra ”krav-kollegor” att visa upp sig hos oss, berättar Jenny Granefelt.

– Det är viktigt att visa varifrån maten kommer och att man har respekt för maten och att man inte slänger så mycket. Det här ger ringar på vattnet och ekoseptemberkampanjen är populär. Vi fick anpassa oss eftersom situationen råder, så vi har stora ytor utomhus och besökarna fick anmäla sig. Vi hade tänkte två olika tider med 50 anmälda per gång. Men det blev så många anmälningar så vi fick öppna upp en samling ytterligare.

– Det kändes avslappnat och trevligt och man kunde vara på gården utan att trängas. Man kan väl enkelt säga att det blev en familjedag, här fanns besökare i alla åldrar. Traktorer man kunde provsitta, träffa djuren på nära håll. Vi hade en tipspromenad med både barn- och vuxenfrågor där vi förhoppningsvis har lärt ut något. Vi hade tramptraktorer och självplockning av potatis i vår maskinhall, försäljning av hamburgare där Emma Persson från Häradsköps Gårdsbutik fanns på plats, grönsaker, fårprodukter och björksoda. Man fick klappa både får och kalvar som var här och hälsade på oss under dagen. Besökarna fick se våra höns som varit ute och busade och vi visade hur man plockade ägg och berättade hur en hönshållning går till.

– Vi fick till och med ha parkeringsvakter, då aktiviteterna fanns på gården och parkeringen fick göras på en åker. Hela familjen hjälpte till på gården i lördags och det blev en väldigt rolig och härlig hemvändardag där familjen fick bli funktionärer. Vår gårdsbutik var som vanligt laddad. Jag är väldigt nöjd över vår dotter Emma som varit familjens ”spindel-i-nät” och sett till att övriga i familjen gjort vad de skulle, en mycket lyckad dag, avrundar Jenny Granefelt på Jussö Gård mellan Klevshult och Hörle.

Här kan ni läsa påskartikeln som publicerades förra året

Foto; Familjen Granefelt

  [1/6]

  [2/6]

  [3/6]

  [4/6]

  [5/6]

  [6/6]

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *