Nyheter

Lysande konsertdebut av Vaggeryds kammarkör

Nyheter En lördagskväll i januari månad är vi inte bortskämda med bra kulturaktiviteter i Vaggeryd. Det var kanske därför Vaggeryds kyrka var fylld till sista plats när nybildade Vaggeryds kammarkör gjorde debut.

En kör av detta slag har nog aldrig funnits i Vaggeryd. Ett bra initiativ av körledaren Sofia Johansson. Hon hade lyckats samla ihop 23 körsångare till denna första konsert. Goda sångare från Vaggeryd och Skillingaryd kändes igen men koristerna kommer också ifrån Jönköping, Sävsjö och Nässjö.

Det var ju klockrent att programmet inleddes med en komposition, Sanctus, av Carl Bertil Agnestig. Carl Bertil, född i Järvsö 1924, bodde nämligen i Vaggeryd 1928–1930, då hans far, Ruben Andersson, var ingenjör på Waggeryds Vagnfabrik AB.

Första halvan av konsertkvällen ägnades åt svårsjungna körstycken, komponerade av K. Nystedt, O. Gjeilo, E. Whitacre och M. Lauridsen. Det var imponerande hur bra kören lät efter endast åtta övningar. Ja, så ska en kammarkör låta.

Den kända psalmen Härlig är jorden framfördes välklingande i ett fint arrangemang av J. O. Lindberg innan Jörgen Bok höll en kort andakt. Kvällen avslutades med tre svenska sånger, Vilar glad i din famn (Kristina Lugn/Benny Andersson), Önskan (Karin Boye/Monica Dominique) och Stjärnorna (Karin Boye/Emil Sundberg).

Applåderna höll på länge och visst hade väl körledaren Sofia Johansson förtjänat en blombukett. Det är bra gjort att på så kort tid skapa en fin kammarkör. Vi är många som ser fram emot nästa framträdande. Två konserter om året har man lovat.

Vaggeryds kammarkör i Vaggeryds kyrka.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *