Nyheter

M: Mer svensk mat på tallriken

Nyheter LRF kommungrupp har bett varje parti, som finns representerade i kommunfullmäktige, att svara på några frågor som berör den gröna näringen med inriktning mot vår kommun. I en artikelserie presenteras partiernas svar. Moderaternas tur att svara på frågorna

– Att rösta i val och vara med och tycka till är en fundamental del av ett demokratiskt samhälle. Vad ni röstar på har vi inom LRF ingen åsikt om, men vi vill uppmana alla att gå och rösta, säger Roger Andersson som är ordförande i LRF kommungrupp. 

1. Hur ska Vaggeryds kommun arbeta för att bidra till en ökad och hållbar produktion av mat? 

Genom att följa livsmedelsstrategi, miljöplan och grönstrukturplan och andra övergripande beslutade styrdokument. Vi ska alltså göra våra inköp i upphandlingar av mat så att det gynnar hållbar produktion. Dessutom ska vi samhällsplanera så att vi inte ta produktionsmark i anspråk. När det gäller nationellt politik så ska vi minska regelbördan och underlätta för att kunna driva företag.

2. Hur ställer ni er till byggnation på landsbygden? 

Väldigt positiva till byggnation på landsbygden. Och även där ska man ta hänsyn till produktionsmark när man letar upp bra tomter för bebyggelse. Kan dock konstatera att där jag bor så finns det produktionsmark som inte nyttjas. Och då är det väl ändå bättre med byggnation istället för att det sakta men säker växer igen eller planteras gran. Den tätortsnära lantbruksmarken är mera efterfrågad av olika skäl och där får man tänka något annorlunda. Man får heller inte glömma bort att det går att ta fram ny jordbruksmark eller flytta jordbruksmark.

3. Hur ska Vaggeryds kommun arbeta för att rusta upp lågtrafikerade vägar på landsbygden för att klara dagens trafik? 

Redan idag satsar vi mera än andra kommuner när det gäller bidrag till enskilda vägar. Bidraget har varit hotat några gångar men hittills har vi klarat nuvarande nivå och vill så fortsätta. Övriga vägar är trafikverkets ansvar eller andra väghållare och där påtalar vi så ofta vi kan att underhåll är eftersatt. I alla möten, yttranden med mera lyfter vi denna fråga för att trycka på.

4. Hur vill ert parti arbeta för att det ska vara attraktivt att bo och leva på dom mindre orterna/landsbygden i vår kommun? 

Vi håller på med markförvärv med Sveaskog och kyrkan för att ta fram mer tomter för bostadsbyggande. Byarum, Svenarum , Tofteryd och Åker. (syns i översiksplan) Sedan måste bensin och dieselskatter hållas på en rimlig nivå, idag är det galet. Och i stort åter underlätta för företagande. Vara rådande mot företag inom turism, lantbruk eller andra näringar. Tror också på samarbete kommun och byalag med mera. Bättre att idéerna kommer därifrån och att vi stöttar och underlättar. Vill påstå att fiberbyggnation är ett sådant exempel. Biogas kan vara ett annat. Med ett tillräckligt elevunderlag landsbygdsskolor.

5. Varför ska man rösta på ert parti? Motivera med max 100 ord. 

Mer svensk mat på tallriken. Ökad lönsamheten genom regelförenklingar – kostnaden för administration ska minska med 30 procent. Se över Miljöbalkens krav. Svenska Skogsägare vet vad de gör och behöver ingen klåfingrig byråkrati från Bryssel. Värna äganderätten samt att det finns en väldigt stor kunskap inom moderaterna tack vare att många är lantbrukare-skogsägare. Vi är också det starkaste företagsvänligaste partiet.

Källa: LRF Vaggeryds kommun

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *