Nyheter

M-nej till bana med hög hastighet

Nyheter Moderaterna Ulf Kristersson och Jessica Rosencrantz säger i en debattartikel i Dagens Industri nej till den höghastighetsbana som annars är planerad att gå genom bland andra våra kommuner

Arkivbild

De pekar bland annat på att det är för dyrt, samhällsekonomiskt olönsamt och för sent i tiden.

– Vi behöver en järnväg som fungerar här och nu och därför säger vi härmed nej till höghastighetsjärnväg i Sverige, skriver Ulf Kristersson och Jessica Rosencrantz, ekonomiskpolitisk respektive trafikpolitisk talesperson för Moderaterna.

De pekar även på att investering beräknas kosta 230 miljarder kronor. Till det kan läggas kostnader för att ansluta järnvägen i södra Sverige till de nya höghastighetsbanorna och förstärkningar av spårkapacitet i anslutning till Stockholm, Göteborg och Malmö.

Taggar

Dela


4 reaktioner på M-nej till bana med hög hastighet

Jag undrar hur mycket som kommer satsas på befintlig järnväg 230 miljarder? Nej, snarare en skattesänkning för alla utom vi som råkade bli sjuka. För vi är ju bidragstagare tar skattepengar ungefär som riksdagsledamöter kan man säga men inte populärt för det är ju ett jobb.

Den kommer väl ändå inte att stanna i vår kommun utan snarare i Jönköping och Värnamo i så fall, annars skulle tidsvinsten inte bli så stor om man tror den stannar på alla tidigare ställen.
Visst är det smidigt med tåg, men det kostar inte så lite direkt..

Vad jag vet finns inget beslut om att bygga denna järnväg ännu, med andra ord finns inget beslut att riva upp.
I nästan alla länder har sådana här satsningar blivit en kvarnsten för samhället. Stor kostnad, liten nytta, gör det klokast att avstå tills det bor 10 miljoner människor i Stockholm och fem miljoner i vardera Malmö och Göteborg.

Mycket tråkigt att sådana här stora beslut ska gå att brytas upp så fort det blir en ny regering. Känns konstigt att inte högersidan vill satsa på höghastighetståg när nästan alla andra länder har gjort/eller gör det. Känns som vi kommer att gå bakåt i tiden nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *