Nyheter

Mac i Triumph till Bäckalyckan

Nyheter År 1957 var Mac Gustavsson 24 år och bodde i Taberg och jobbade som bildhuggare på Bonanders bildhuggeri. Då köpte han tillsammans med sin kompis Nisse Brant sin drömbil – Triumph 1800 Roadster av 1946 års modell.

De betalade 2 300 kronor. Det blev många resor till festplatser i Jönköping och andra orter i närheten. Passagerare saknades aldrig. Under dryga två år kunde man se den vackra bilen på vägarna i Tabergsdalen, men hösten 1959 havererade motorn efter en sotning av cylindrarna. Topplocket hade inte skruvats fast ordentligt.

Mac hyrde ett garage, plockade ned motorn och påbörjade renoveringen. Studier och familjebildning gjorde att arbetet avstannade. En dag var motorn försvunnen från garaget – stulen.

Att hitta en ny originalmotor var inte lätt. Mac letade i 25 år och fann till slut en i Bredaryd. Den hade fungerat som båtmotor men stod nu uppallad och väntade på ny användning. 1500 kr kostade motorn och det krävdes arbete för att ställa den i ordning.

Bilen fanns nu i Vaggeryd och Mac jobbade sedan länge som slöjdlärare på Hjortsjöskolan. Varje fredag badade han bastu på Bäckalyckan och hans ”Triumphprojekt” kom ofta på tal och intresset var stort bland oss badande. Mac förklarade att det var svårt att få tag i reservdelar och han blev ofta tvingad att vända sig till England och det tog tid. Allt tog tid – motorn skulle ju ställas i ordning, suffletten måste sys om, hela bilen behövde omlackeras och så var det allt det elektriska.

Stort intresse för motorrummet

Utöver bastugänget hade Mac stort stöd i sonen Odd, som redan som liten grabb förvissat sig om han skulle få ärva Triumphen efter sin far.  ”Jag skiter i vad jag får, bara jag får Triumphen”, hade han förklarat en kväll för mamma och pappa när han hade svårt att somna.

I bastun började vi bli otåliga och någon gång i mitten på 1990-talet utlovade vi tårtkalas den dagen Mac visade upp sin Triumph på Bäckalyckan. Den skulle då vara godkänd av bilbesiktningen villkorade vi. Löfte om tårta hade ingen effekt. Vi fick vänta i 27 år till.

Nu har det storslagna inträffat att Triumphen är godkänd och klar. På bilbesiktningen i Jönköping väckte den stor uppmärksamhet och beundran. Den obligatoriska provrundan efter besiktningen blev längre än brukligt. Det hör ju inte till det vardagliga att besiktningsmännen får åka i ett så ärevördigt fordon.    

Och för några veckor sedan kom Mac åkande till bastun på Bäckalyckan med sin eleganta, glänsande och av bastugänget så efterlängtade Triumph 1800 Roadster – årsmodell 1946.

Efter 63 år i garage och 27 år efter löfte om tårta överraskade Mac oss alla.

Vi tror att Odd har haft ett finger med i spelet.

Och tårtan fanns på plats!

Lars Erik Joakimson

Triumph 1800 Roadster av årsmodell 1946  [1/6]

Mac öppnar motorhuven  [2/6]

Djupstudier av de mest intresserade.  [3/6]

Mac skårar tårtan.  [4/6]

Obs! Tre vindrutetorkare.  [5/6]

Mac gör sig klar för hemfärd. Regnet hängde i luften.  [6/6]

Taggar

Dela


2 reaktioner på Mac i Triumph till Bäckalyckan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *