Nyheter

Magnisa stuga och museiföreningen del 2. C.O Fredriksson

Nyheter I Vaggeryds centrum finns ett museum med minnen från samhällets historia. I en artikelserie kommer vi att berätta om vad man kan se i Magnisa stuga.

I andra delen berättar vi om skräddare C.O Fredriksson som var en betydande person i samhället. Han var politiker och startade en industriförening och såg till att man kunde utbilda hantverkare så de kunde avlägga gesällprov. I museet finns skräddarens saker att beskåda i källaren.

Carl Oskar Fredriksson hette han och föddes i Gränna socken 1883. Han började vid elva års ålder som skräddarlärling hos en morbror på Visingsö. Han flyttade senare till Stockholm och vidare till Värnamo innan han slutligen flyttade till Vaggeryd och startade sin första skrädderiverksamhet på Götaforsvägen. 1910 öppnade han och Jon Adolf Blomdahl skrädderi i Grants hotell, men eftersom Blomdahl var adventist och därför inte arbetade på lördagar upphörde deras samarbete. C.O Fredriksson öppnade 1921 en affärslokal med skrädderi och herrekipering på Östergatan 10.

Carl Oskar Fredriksson gick ur tiden 1960 och hans söner Uno, Erik och Gunnar drev verksamheten vidare till 1975 då C.O Fredrikssons herrekipering lades ner.

  [1/3]

  [2/3]

  [3/3]

Taggar

Dela


1 reaktion på Magnisa stuga och museiföreningen del 2. C.O Fredriksson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *