Nyheter

Magnisa stuga och museiföreningen del 4 – Munksjö

Nyheter I Vaggeryds centrum finns ett museum med minnen från samhällets historia. I en artikelserie kommer vi att berätta om vad man kan se i Magnisa stuga.

1903 började Munksjö Aktiebolag att bygga fabriken i det som skulle bli Götafors samhälle. Året därpå stod fabriken klar och den kom att bli en betydande arbetsgivare i Vaggeryd.

Mellan åren 1904 och 1983 producerade Munksjö AB sulfatmassa i bruket, som sedan fraktades via tåg till Jönköping. Massabruket sysselsatte 1930 omkring 200 anställda. När Munksjö 1983 koncentrerade massaproduktionen till sitt bruk i Aspa lades bruket i Vaggeryd ner. 1987 köpte Tage Andersson, tillsammans med en affärspartner, det nedlagda bruket. Några år senare blev Tage Andersson och ATA-koncernen ensamma ägare till Waggeryd Cell som det heter i dag.

Leif Palm som hade koppling till Munksjö där han själv arbetade på laboratoriet har gjort en modell över gamla Munksjö. Han satt på lediga stunder och byggde av eget material och har utgått från gamla fotografier och ritningar och det han själv kände till. När han flyttade från sitt hus hade han inte möjlighet att ha det kvar utan skänkte den till museiföreningen. Hans detaljrika modell finns att se i källaren i Magnisa stuga.

När Munksjökoncernen hade jubileum anlitade man fotografen Lennart Nilsson, en välkänd fotograf som fotograferat människan invärtes, bland annat i ”Ett barn blir till”. Han var en väldigt berömd fotograf i Sveriges första bildtidning ”Se”. Bilderna ägdes av Munksjö och Leif Palm såg till att negativen togs om hand när Munksjö lades ner och gick över till Waggeryd Cell. Negativen ägs nu av museiföreningen och bilderna finns att se i museet.

Leif Palms modell över Munksjö.

Taggar

Dela


3 reaktioner på Magnisa stuga och museiföreningen del 4 – Munksjö

Wow vilken modell!
Jag ”fribröt” ibland färg till Leif, som då stod bredvid, och med speciella önskemål att det skulle vara till hans modeller. Kul:)
/Marie, Happyhomes
Då hette vi syntema, färgsam och låg på Karlavägen (Där Friskvårdsknuten nu ligger).

Är det nån som ska få en gata döpt efter sig så är det väl denne eminenta fotograf och Vaggerydsskildrare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *