Nyheter

Magnisa stuga och museiföreningen del 6 – Skomakare

Nyheter I Vaggeryds centrum finns ett museum med minnen från samhällets historia. I en artikelserie kommer vi att berätta om vad man kan se i Magnisa stuga.

En välkänd personlighet och skomakare var ”John skomakare” Andersson som hade sin verkstad i hörnet Götaforsvägen / Kapellgatan, granne med det som nu heter Equmeniakyrkan, i början av 1900-talet. John var född 1881 i Sonarps kvarn och kom till Vaggeryd 1904 efter att ha varit lärling hos skomakare Dauhn i Tofteryd i tio år.

John var gift med Hilma och en av sönerna hette Gustav. Han fick smeknamnet ”Gustav skomakare” och var en kulturpersonlighet utan dess like. Han var Vaggeryds förste heltidsanställde bibliotekarie. Han var egentligen möbelsnickare men han fick det jobbet ändå och hade det jobbet de sista femton åren i sitt liv. Gustav var aldrig skomakare utan fick heta det efter sin pappa.

När John gick ur tiden tog Natan Boberg, som var god vän till John, hand om verktyg och delar av verkstaden och de finns nu att beskådas i museet.

Delar av skomakarverkstaden finns i Magnisa stuga  [1/2]

Lars Erik Joakimson med ett par tofflor som tillhörde Anton Lindberg, som startade WIKs och var ordförande i många år. De hade han när han gick på bandy.  [2/2]

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *