Nyheter

Magnisa stuga och museiföreningen del 8 – David målare

Nyheter I Vaggeryds centrum finns ett museum med minnen från samhällets historia. I en artikelserie kommer vi att berätta om vad man kan se i Magnisa stuga.

David Lidén var målarmästare och hade sin verkstad på Götaforsvägen 18 i Vaggeryd, det är rivet i dag. Han tog över målandet efter sin var Johan Fredrik Lidén.

Han var också en duktig musiker, han spelade piano och han var med i Vaggeryds första orkester som spelade på Folkets park i hop med andra Vaggerydsbor. I boken ”Från Waggeryd till Vaggeryd del 2” kan man läsa: David brukade hänga upp vattenfyllda flaskor på en lina hemma på sin gård. Detta gjorde att han kunde spela melodier som på en xylofon. Davids ihärdiga slående på flaskorna blev i bland en plåga för de närboende trots hans talang. Med tiden blev David en skicklig pianist och spelade till stumfilmer på Föreningshuset under åren 1925-1931. Han brukade också spela på Hotell Rosanders café.

– Grejerna som finns i den här nischen räddade vi när huset skulle rivas. Han blandade sin färg själv och hade färgpulver i dessa lådor. Inne på sin målarverkstad klistrade han upp spännande saker som hände i Vaggeryd. Det hänger en del av dessa här i muséet, berättar Lars Erik Joakimson från museiföreningen.

På övervåningen i Magnisa stuga finns en modell som David har gjort över 1920-talets Waggeryd fritt från hans eget minne.

Lars Erik Joakimsson framför David målares färglådor

Taggar

Dela


1 reaktion på Magnisa stuga och museiföreningen del 8 – David målare

Intressant!

Gjorde hans far JF Lidén takmålningar?
I mitt morföräldrarhem är innertaket målat omkring 1900–1905. Vår son bor i detta hus nu.
En äldre man på Furugården trodde att det var hans farbror som målat det och han hette JF Lidén.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *