Nyheter

Måltiderna på våra äldreboenden ska utgå ifrån individen

Nyheter Läs Moderata ungdomsförbundets insändare här

Undernäring och ofrivillig viktförlust är ett av de största problemen inom svensk äldreomsorg. På senare tid har röster från vänsterhåll lyft förslaget om en ”vegetarisk norm” i all offentlig verksamhet. Vi från MUF ser detta som mycket oroande. Ett genomförande av detta förslag skulle få omfattande negativa konsekvenser för de drabbade individerna såväl som för samhället.

I rapporten ”Bra måltider i äldreomsorgen” publicerad av Livsmedelsverket lyfter de fram att måltiderna inte är en fristående verksamhet utan en grundläggande del av omvårdnaden av de äldre. Detta är något man måste ta stor hänsyn till när man beslutar om frågor gällande maten i äldrevården.

Måltiderna utgör en viktig del av de äldres tillvaro och är viktigt i arbetet att förebygga ohälsa. Att samhället skulle äventyra detta genom att servera mat de äldre aldrig har ätit tidigare – i syfte att krysta fram symbolreformer i klimatfrågan – är verklighetsfrånvänt. Matvanor är individuella och djupt rotade. Skulle vi bryta det mönster de levt efter hela sina liv riskerar vi att orsaka ytterligare mat- och näringsproblem än de som redan finns idag.

Enligt det nationella kvalitetsregistret Senior alerts riskbedömning riskerar ungefär 6 av 10 av Sveriges äldre att drabbas av undernäring. Deras statistik visar även att ca 40 000 äldre redan i dagsläget är undernärda. Konsekvenserna av undernäring leder till stora samhällskostnader på sikt men värst av allt försämrad livskvalitet för de äldre.

Vid ålderdom kommer naturligt en minskad aptit. Näringsproblemen som kan uppstå av minskad aptit kan bland annat leda till sämre immunförsvar, ökad risk för sår och frakturer samt trötthet och nedstämdhet. Detta riskerar att leda till ökade kostnader för sjukvården – en redan ekonomiskt ansträngd sektor. Försämrad valfrihet när det gäller måltiderna riskerar även att leda till att mer mat slängs eftersom de inte passar individens önskemål. Detta passar inte in i det hållbara samhälle vi försöker bygga.

Vi måste därför arbeta för att samtliga måltider som serveras ska vara anpassade efter vårdtagarens behov när det gäller allt från portionsstorlekar till när maten serveras. Även fast olika förslag som försämrar valfriheten för individen skulle slå hårt mot samhällsekonomin och klimatet är det dock återigen individen som drabbas hårdast i slutändan. Som äldre i Sverige förtjänar man högre livskvalitet, oavsett om man bor hemma eller på äldreboende, än vad dagens äldre har. Moderata Ungdomsförbundet kommer därför jobba för att måltiderna som serveras till de äldre i allra högsta mån ska vara baserade på den enskilde individens behov och önskemål.

Vi unga har de äldre att tacka för de byggt det samhälle vi får leva i. Det minsta de förtjänar är att få välja lunch.

Hannes Gabrielsson, föreningsordförande MUF Vaggeryd
Edvin Isaksson, föreningsordförande MUF Jönköpings kommun

Taggar

Dela


6 reaktioner på Måltiderna på våra äldreboenden ska utgå ifrån individen

Håller med Undersköterska. Finns det inte nån som kan hjälpa dej att äta eller skapa en trivsam måltid så spelar det ingen roll om vad som serveras. Med händer som räcker till så kan även vegetariska alternativ vara till en belåtenhet.

Det individen drabbas hårdast av är budgetanpassningar och besparingar. Medborgare med behov av vård och omsorg som omges av allt färre personal, som springer snabbare och inte ens har tid att sitta ner och prata en stund under måltiden, det är dem som riskerar undernäring och depression. Moderaternas, tillsammans med övriga partier i femklövern, storslagna satsningar på besparingar är ett större hot mot äldrevården och de som är beroende av den, än vad införandet av vegetarisk kost skulle bli..

För en gångs skull kan jag hålla med ”högern” men det är ju klart man undrar om de unga herrarna är med i rätt parti, med ”vänsterhåll” menar dom väl kapitalistisk vänster antar jag. Det missades att äldre behöver mer protein (kött) och att sjukvården idag är pressad på grund av så kallade liberala reformer (sparkrav) annars kan jag som sagt bara hålla med.

Göran Pettersson, Skillingaryd, antiteist och kommunist

Jag tror varken det är ett vänster/höger problem/förslag. Kommunpolitiker lever efter sina budgetar i första hand. Bra förslag i vilket fall så ni kan ju ringa moderaterna som styr i vaggeryd så de fixar det…
Mvh

Det är svårt att ta detta inlägg på allvar när man vet att det är ert parti som infört inköp av matlådor i Stockholmstrakten och sedan ställs in i kylskåpet hos de äldre för sju dagar åt gången. De flesta tycker att det är ointressant och smaklös mat. Dessutom visar inte moderaterna något större intresse för åldringar efter vad man sett med nattpatrullen och indragningar av boenden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *