Nyheter

Mammor vabbar allt mer

Nyheter Trenden har vänt. Pappor stannar allt mer sällan hemma när barnen är sjuka. Även i Vaggeryds kommun tar mammor betydligt fler dagar än pappor...

November är den månad då vabbsäsongen drar igång på allvar. Föräldrar i Vaggeryd kommer vara hemma med sjuka barn nästan 1 700 dagar bara den här månaden – och mammorna kommer att dra det största lasset.

I en typisk svensk familj är de mer sannolikt att det är mamman som stannar hemma än pappan. Papporna har tagit allt ett större ansvar under det senaste decenniet, men under sedan 2021 har kurvan vänt. Pappornas andel av vabbdagarna minskat i riket som helhet.

I Vaggeryds kommun peakade pappornas uttag vintern 2016 då kommunens fäder var uppe i 42 procent av vabbdagarna. Under de senaste tolv månaderna har männen stått för 40 procent av vabb i kommunen.

En pikant detalj är den enskilda månad då svenska män tagit ut störst andel av vabbdagarna var i juli 2006 – en månad då fotbolls-VM avgjordes i Tyskland.

Samtidigt färgas statistiken av att kvinnor är överrepresenterade bland ensamstående föräldrar. Det finns drygt 300 000 ensamstående mammor, jämfört med knappt 100 000 ensamstående pappor. Om vabbandet skulle vara helt jämn fördelat i hushåll med två föräldrar skulle kvinnor på totalen stå för omkring 55 procent av alla vabbdagar, på grund av överrepresentationen i ensamhushåll.

Verkligheten är alltså något mer jämställd än siffrorna kan ge sken av, men även om vi beaktar att det finns fler ensamstående mammor än pappor så kvarstår en skevhet i fördelningen av vabbdagar. En annan trend är föräldrar generellt vabbar mer nu än tidigare. Sedan slutet av 00-talet har vabbuttaget nästan fördubblats i riket som helhet.

Pappor i Vaggeryds kommun vabbar ungefär som rikssnittet och som andra män i Jönköpings län. Skillnaderna inom landet är stora. Ingen kommun i landet når 50–50-fördelning. I Ljusnarsberg har papporna tagit ut 45 procent av alla vabbdagar under det senaste året. Det är mest i landet.

Källa: Newsworthy

 

Taggar

Dela


2 reaktioner på Mammor vabbar allt mer

Inte så konstigt att papporna vabbar mindre än mammorna.
Genomsnitt tjänar män mer än kvinnor.
Så om man skulle få 80 procent av inkomsten när man vabbar, tappar en familj minst pengar när mamman vabbar i stället för pappan.
Kanske måste regeringen besluta att alla som vabbar får ett fast belopp.
Men då skulle de som har en hög lön klaga, och det förstår jag också.
Det blir svårt att få papporna att vabba.
Som det var i nyheten för några veckor sedan….det är framför allt kvinnor som tar hand om hushållning, barnen och djur.
Ingen stor ändring med stenåldern!

Så länge försäkringskassan har ett diskriminerande och ej jämställt system och tänk så kommer det aldrig att bli jämställt.
Den ekonomiska ersättningen styr i de allra flesta fallen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *