Nyheter

Många besökte kyrkogårdsvandringen

Nyheter Den traditionsenliga kyrkogårdsvandringen på Byarums kyrkogård var som vanligt välbesökt . Över 100 personer var där och besökarna fick lyssna på berättelser om människor från trakten och deras levnadsöden.

Inledningen gjordes av Lars Andersson som hälsade välkommen och berättade om att gravstenstvätten som gjorts under våren har dragit in 25 000 kronor till ACT vilket är mycket positivt. Han meddelade dock en tråkig nyhet. Tyvärr så har almsjukan kommit till kyrkogården och man har redan hittat en död krona på ett träd. En arborist ska komma och undersöka de sjuka träden.

Inga Ekström stod vid en gravsten med namnet Jonas Wilhelm Jonsson som hon berättade om. Jonas var hennes mammas morbror som hon själv kallade morbror Jonas. Inga är uppvuxen i det gamla skolhuset i Byarum och efter att ha bott i Västergötland är hon nu är tillbaka i Vicksbo i Byarum igen. Inga var vackert klädd i kläder från Byarums hembygdsgårds klädgarderob.

Lars Andersson, Inga och Bo Ekström bakom morbror Jonas cykel.

Lars-Evert Eskilsson som har ett otroligt minne.

Håkan Johansson berättade om skräddare Hjalmar Andersson som bodde på torpet Lilla Krog som det står på gravstenen. Det låg där den serbisk-ortodoxa kyrkan ligger i dag.

Lars-Evert Eskilsson, med sitt otroliga minne, berättade helt utan anteckningar om Matilda Lundström, som var den första barnmorskan i Vaggeryd. Vid 55 års ålder flyttade hon till Vaggeryd från Motala och började arbeta som barnmorska.

När Matilda var 17 år började hon jobba som piga vid Hjortabron på Jönköpingsvägen 50 hos lanthandlare Carl Johan Jonasson. Hon fortsatte att arbeta som piga under några år på olika platser men när hon var 27-28 år flyttade hon till Stockholm och utbildade sig till barnmorska och fick tjänst i Motala där hon bodde i 25 år. Hon blev änka 1904 och 1907 flyttade hon till Vaggeryd och arbetade här som barnmorska.

– Som person var hon ingen dussinmänniska direkt. Hon tog sig gärna en hutt och en cigarr och enligt Natan Boberg som berättat om Matilda hade hon ett mustigt språk, vilket var en ovanlig kvinnopersonlighet på den tiden, berättar Lars-Evert.

Johnny Wackt berättade om sin farfar Per Wakt som var den siste knekten i Byarums socken. Han bodde på torpet Betsås. Han var även skräddare och tillsammans med sin skräddarlärling som hette Land gick de runt i bygden och sydde kostymer och annat åt folk. De skaffade sig även en symaskin som de bar emellan sig på en stång. Det hände att de gick tidigt på morgonen till Jönköping för att köpa tyg på Ekwurtzels manufaktur och kom hem sent på kvällen. Per fick under sina två äktenskap 15 barn.

Pär AJ Persson höll en andakt innan det var dags för fika.

Johnny Wackt  [1/10]

Håkan Johansson  [2/10]

Inga Ekström berättar  [3/10]

  [4/10]

  [5/10]

  [6/10]

  [7/10]

Talarna fick tack och blommor  [8/10]

Andakt med Pär AJ Persson  [9/10]

  [10/10]

Taggar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *