Nyheter

Många lediga platser på gymnasiet

Nyheter Svenskt närlingsliv har granskat söktrycket i den preliminära gymnasieantagningen och, trots stark efterfrågan på arbetsmarknaden, finns lediga platser. Däremot är det två program på Fenix som redan är fulltecknade

Arkivfoto; Glada studenter som lämnade Fenix förra året

I dagarna har länets drygt 4 000 niondeklassare fått sina preliminära antagningsbesked till gymnasiet. Ännu finns det möjlighet att ändra sin ansökan till den slutgiltiga antagningen. Nu bör gymnasieväljarna ta chansen att tänka igen sina val igen, menar Svenskt näringslivs regionchef Anna Gillek.

I pressmeddelande från Svenskt näringsliv står det att många företag upplever det svårt att hitta arbetskraft och enligt rekryteringsenkäten är det särskilt svårt att hitta CNC-operatörer, verktygsmakare och mekaniker. Antalet lediga platser på Fenix finns på följande program; El- och energiprogrammet 15 platser och Industritekniska programmet 18 platser.

Jenny Larsen (KD), ordförande i barn- och utbildningsnämnden menar att statistiken stämmer men att det även finns lediga platser på övriga program.

– Fenix har ambitionen att erbjuda plats för alla som söker en utbildning på Fenix som har godkända betyg för utbildningen förutom lärlingsutbildningar som begränsas av antalet platser som företagen kan erbjuda. Därför finns det gott om lediga platser på även naturvetenskaps-, teknik, barn- och fritid samt ekonomi- och samhällsprogrammen, säger Jenny Larsen (KD).

Populäraste programmet på Fenix, när niondeklassarna förhandsvalt, är samhällsvetenskapsprogrammet. Där finns 25 platser och 26 elever har sökt det som första val och totalt 71 val (både som andra och tredje val) har gjorts på samhällsvetenskapsprogrammet. Bygg- och anläggningsprogrammet har sex platser för nya gymnasieelever och det är också sex elever som sökt detta som första val inför höstens start.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *