Nyheter

Många mil i kommunens tjänst

Nyheter Utredningen inom Vaggeryds kommun om leasing, miljöbilar och körning med privatbilar är omfattande

–  Vi vill ta nya steg och vi vill komma framåt i vårt miljöarbete, påpekar Kenth Williamsson (S).

– Bilåkandet är en stor del här i vår kommun och utredningen är omfattande. Vi börjar med en bred utredning både hur de kommunanställda åker i arbetet och privat, säger Gert Jonsson (M) kommunstyrelsens ordförande.

Framtagna sammanställda statistiken kan det konstateras att det råder stora skillnader mellan olika förvaltningar och bolag. Under 2015 kördes cirka 40 000 mil med privatägda bilar i tjänsten vilket motsvarar 24 procent av den totala körsträckan.
På fem år har antalet bilar i kommunkoncernen ökat från 66 till 87 bilar. Flest bilar har vård och omsorgsförvaltningen som har 24 bilar i sin verksamhet. De kör 49 0000 mil i dessa hyrda bilar men även 5 000 mil i sina privata bilar.  Tätt efter kommer tekniska nämnden som har 21 bilar till sitt förfogande i förvaltningen. Förvaltningen har kört 20 300 mil under 2015 och även 5 500 mil med sina privata bilar.
I kommunens granskning kan man även hitta informationen om att vissa resor borde kunna lösas med cykel/elcykel. Förutsättningarna för att ha en cykel i bilpoolen behöver utredas. Det har även diskuterats om det går att anordna ett cykelgarage vid Skillingehus.
Vissa förvaltningar kan även använda sig av kollektivtrafiken och detta behöver kommuniceras bättre och uppmuntras att användas av personalen kan man utläsa av handlingsplanen för att nå mål för begränsad klimatpåverkan.
Om kommunkoncernen ska införskaffa fler elbilar behöver det även sättas upp fler laddningsplatser till elbilarna.
Hur det ska se ut i framtiden och vilka bilar som främst ska användas ska nu varje förvaltning göra en utredningsplan som sträcker sig fram till år 2020.

 

Arkivfoto

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *