Nyheter

Många unga tror på landsbygden

Nyheter Jönköpings län har många unga lantbruks- och skogsföretagare

Arkivbild

För att stimulera företagare inom de gröna näringarna har Länsförsäkringar och LRF Ungdomen instiftat ett pris som kallas ”Ung växtkraft”, ett pris som delas ut till någon aktiv inom de agrara näringarna som är yngre än 35 år. Just nu pågår nomineringsprocessen. I Jönköpings län funderar man nu på lämpliga kandidater, vi kontaktade Anders Friberg.

Har ni någon het kandidat?

– Diskussionen pågår, säger Anders Friberg som är ordförande för LRF i Jönköpings län och säger att det är roligt att så många vill och vågar satsa på landsbygdsföretagande.

I Jönköpings län finns det knappt 3200 yrkesverksamma lantbrukare varav knappt 200 (6&) är under 35 år, vilket är över rikssnittet som är 5%.

Varför ser det ut så i vårt län?

– Det finns en stor optimism i vår yrkeskår och det investeras stort, menar Anders Friberg och pekar på att även de gröna näringarna har ett mått av Gnosjöanda och entreprenörsskap. Dessutom tillägger han att de två naturbruksgymnasierna i Stora Segerstad och Tenhult har stor betydelse för ungas intresse för yrket.

Märker ni av ett ökat intresse för engagemang i LRF-arbetet?

– Fler och fler dyker upp på våra arrangemang och LRF Ungdomen i länet bidrar till en ökad rekrytering. Det är bra och tillför ett nytt tänkande kring hur vi organiserar oss inför framtiden.

– Det är viktigt att medverka till framtidstro och den finns i Jönköpings län i allmänhet och i Vaggeryds kommun i synnerhet, avslutar Anders Friberg som skulle bli glad om Ung tillväxt-priset skulle hamna vi vårt län för första gången och varför inte till någon i Vaggeryds eller Värnamo kommuner.

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *