Nyheter

Många utryckningar 2015 för räddningstjänsten

Många utryckningar 2015 för räddningstjänsten

Nyheter

nu/wp-content/uploads/sites/3/2015/12/glenvikbild-151230-kb.jpg”>

Räddningstjänsten var verkligen flitigt ” i elden” under 2015. Om inget oförutsett inträffar under årets sista dygn kommer antalet utryckningar att stanna på 267, den näst högsta siffran sedan tusenårsskiftet. 2010 med en lång och kall vinter  ryckte räddningstjänsten ut 282 gånger.

Räddningstjänstens statistik inbjuder till sådana jämförelser. 2014 stannade utryckningarna för räddningstjänsten till exempel på 213 gånger. Hur kan skillnaden vara så stor mellan två närliggande år?
Men brandingenjör David Högberg som sammanställt siffrorna värjer sig mot sådana jämförelser.
– Det handlar om så små datamängder att det kan handla om tillfälligheter, säger han.
– Ta trafikolyckorna i annan kommun som ett exempel. De har ökat från sex till tolv och handlar framför allt om trafikolyckor med lastbilar på riksväg 30. Men det kan vara tillfälligheter.

År 2000 larmades räddningstjänsten 110 gånger. Ökningen ligger alltså i storleksordningen 150 procent.

– Tittar vi  över de 15 år som gått sedan tusenårsskiftet är ju den samlade trenden uppåtgående. Det handlar om att vi blir fler och fler, att det blir fler olyckor men också att vår uppdrag har breddats och nu också riktar in sig mot förebyggande åtgärder, säger han.

David Högberg pekar på att man till exempel inte åkte på hjärtstoppslarm för 15 år sedan. De så kallade övriga larmen blir allt flera.
– En annan faktor som växer är att någon ringer och frågar om händelser och det ser vi positivt på. Det skapar en trygghet i samhället när vi får möjlighet att bedöma och kanske bara behöver skicka en person istället för fem, säger han.
– En trend vi kan se är att bränderna långsiktigt blir färre och att det istället blir allt fler accidentlarm. Det kan exempelvis handla om en kabelbrand i elskåp men enbart rökutveckling. Insatserna blir alltså inte så långa , istället handlar det om fler och mindre insatser.

En storbrand inträffade dock under 2015. Men förhoppningsvis slipper vi bränder som den i pingstkyrkan i Hok under de kommande åren.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *