Nyheter

Många valde att välja första timmen

Nyheter I dag klockan 10 öppnade förtidsröstningen i Folkets hus i Vaggeryd och i teaterfoajén i Skillingaryd. Vi var på plats kvart över i Skillingehus..

Skylt som visar var man kan förtidsrösta  [1/9]

I teaterfoajén var det valhemlighet i form av skärmar runt valsedlarna  [2/9]

Thomas Hansson lägger röst i kommun, region och riksdag. Sonja Kling tar emot kuverten  [3/9]

Marianne Odestrand hade "första dagen på jobbet"  [4/9]

Valkuvert. Tre val blir det tre kuvert.  [5/9]

"Självklart ska man rösta i alla val" säger Ingmar Magnusson och lämnade sin röst  [6/9]

Valsedlar  [7/9]

Information om hur man förtidsröstar  [8/9]

När valet görs, läggs önskad lapp i kuvert, bakom de välkända skärmarna. Nu är förtidsröstningen igång!  [9/9]

Thomas Hansson från Skillingaryd var den andre personen som Marianne Odestrand och Sonja Kling tog emot kuvert från när förtidsröstningen startade under förmiddagen. 

–  Jag tycker det är smidigt att förtidsrösta, så det fortsätter jag med, säger Thomas och meddelar att han lämnat sin röst i samtliga tre val. 

Valhemligheten har stärkts och nu är skärmar uppsatta där valsedlarna ligger för att ingen ska se vilken sedel den röstberättigade tar. När valsedlarna är plockade tar man med sig dessa till de klassiska gröna skärmarna som finns utställda i lokalen. Där bakom lägger man i valsedlarna i kuverten. 

Sonja Kling berättar:
– När man lagt i det man önskar kommer man till oss. Röstkortets nummer skrivs av på en blankett vi har här. Vi lägger röstkortet och valkuverten i ett kuvert. Detta kuvert läggs därefter i vår låda som vi har bredvid oss. Lådan töms varje kväll i en påse tillsammans med den blankett som jag noterat vilka som varit här och röstat. Jag scannar alltid in blanketten också ifall att. Påsen förvaras på ett säkert ställe fram till valdagens kväll då kuverten öppnas och räknas. Vi har förtidsröstningen öppen varje dag och vi är två just nu, men längre fram kommer vi vara fler som hjälper till här. Fantastiskt roligt arbete och så kul att så många kom hit första timman, säger Sonja Kling och tar emot nästa invånare. 

Marianne Odestrand har sin ”första dag på jobbet”.
– Ja, jag har aldrig varit med om det här innan. Roligt att se hur det går till. Jag har gått utbildning och vi har en broschyr här framför oss som jag kan söka efter information, men jag har ju Sonja här som kan allt, säger Marianne. 

Det är nästintill kö in till första timman under förtidsröstningen och det är en del av röstmottagarnas arbetsuppgift, att se till att just kö inte bildas med tanke på det nya med valhemlighet. 

– Jag är på husvagnsmässa på valdagen, så jag röstar i förtid. Jag röstar givetvis i alla tre valen. Det är självklart för mig, säger Ingmar Magnusson från Skillingaryd.

Om man har förtidsröstat och skulle ånga sig kan man det på valdagen och i sin vallokal som är angiven på röstkortet. 

– Ja, det stämmer. Du kan inte komma hit till förtidsröstningen och ”göra om din röst”. Har du ångrat dig får du vänta till valdagen och din vallokal. Där hamnar nämligen din röst, berättar Sonja Kling som är valnämndens vice ordförande. 

Taggar

Dela


1 reaktion på Många valde att välja första timmen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *