Nyheter

Maria – Kyrkans nya trainee

Nyheter Sedan september finns 19-åriga Maria Randåker på plats för att lära sig allt om kyrkan och dess arbetsuppgifter. ”Jag kommer jobba med barn i någon form framöver”…

Maria Randåker är Byarums pastorat nya trainee

För andra gången erbjuder Byarums pastorat traineetjänst, vilket möjliggör ungdomar att testa på yrken inom kyrkan. Maria Randåker från Kohult är glad över möjligheten att få provjobba inom kyrkans olika yrken i tio månader. Hon tog studenten från samhäll och beteende, vilket är samhällsprogram med inriktning på filosofi och psykologi, i juni månad. När hon inte är i kyrkan i sin nya roll, gillar hon böcker och att vara med sin familj, kompisar, att vara i kyrkan samt med sina tre ögonstenar – katterna. Vi träffade henne för en liten pratstund i Vaggeryds kyrka.

– Jag har varit engagerad i kyrkan tidigare och jobbat som ung ledare samt hjälpt till i konfirmationsgrupper, sedan min egna konfirmation för fem år sedan. Jag blev timanställd här under sista året i gymnasiet, då jag jobbade fyra timmar i veckan. Jag hjälpte till i ”Upptäckarklubben”, där man leker, pysslar och pratar tro med barn som är 10 – 12 år. Barnen säger att det är roligare än fritids och vi har inte så mycket regler, utan man kan egentligen bara komma hit och hänga med kompisar. På torsdagar jobbade jag i konfirmationsgruppen. Jag har alltid varit engagerad i kyrkan och det är roligt med mer ansvar och få vara med och hjälpa till, börjar Maria Randåker berätta.

Under sommarlovet fanns Maria med på sommarkul som ledare. Det gillade hon också…

– Jag hade tänkt att bli lärare och det gör jag nog fortfarande kanske… Är säker på att det är barn jag vill jobba med. Men så i våras så sökte Växjö stift trainee. Jag berättade att jag var intresserad och sökte. Jag är väldigt tacksam för att jag fick möjligheten. Vi är sammanlagt 14 stycken som fått traineetjänst i stiftet men jag är ensam här i Byarums pastorat, säger Maria. Hon berättar vidare att tjänsten är 10 månader och hon började i september.

Maria kommer att jobba med barn framöver. Eller blir det präst, vaktmästare, diakon eller kommunikatör i kyrkan?

Vad är dina arbetsuppgifter?
– Just nu är jag väldigt engagerad i och planerar barn- och ungdomsverksamheten. Tanken är att jag ska vara med diakon Jennie också på Mötesplatsen men även de andra tjänsterna här inom pastoratet. Jag ska få prova på det mesta och välja själv, så jag ska passa på att vara med överallt tänkte jag. Det är en bra möjlighet om man inte riktigt vet exakt man vill jobba med framöver. Men att få jobba i kyrkan hade varit det bästa, såklart. Skönt att få vara i sin hemförsamling, vilket är en stor trygghet för mig då man redan har kontakterna här. I tjänsten ingår att jag åker till Växjö, tillsammans med övriga trainee, där vi läser kyrkans grundkurs. Grundkursen innebär att man får lära sig grunderna i kyrkan, bibelkunskap, men också kyrkkunskap om varför man säger så i en gudstjänst och vad färgerna i kyrkan betyder. I torsdag hade vi temat döden. Då var vi på studiebesök på krematoriet i Växjö. Mycket intressant att se både det fina och sorgliga med döden. Första träffen vi hade var digital. Det var lite jobbigt att inte kunna träffas på riktigt. Men eftersom vi hade hemundervisning i sista terminen på Fenix var jag van, men jag är trött på att inte kunna ha några fysiska möten. Men nu sista gångerna har vi träffats, vilket är mycket roligare, berättar Maria.

– Förra veckan var stiftets trainee från Byarum, Jönköping, Månsarp och Gränna på besök hos sjukhusprästen på Ryhov. Det var mycket intressant. I en hemförsamling känner man igen anhöriga som har det tufft och man ber för dem, men sjukhusprästerna har kontakt med räddningstjänsten och får jobba vid trafikolyckor och andra krissituationer. Det var ett intressant, givande och väldigt tufft yrke, menar Maria som kanske kan tänka sig att bli präst?

– Egentligen är jobb med barn min önskan, men man vet aldrig vad den här tjänsten leder till. Jag kommer direkt från skolan och det här är verkligen ett jätteroligt jobb. Jag märker redan nu att jag fått mer självförtroende, mer vänner och mer arbetslivserfarenhet. Mina vänner säger att jag har världens bästa jobb och det har jag! Jag kommer att följa med prästerna, vaktmästarna, kantorerna, diakonen, kommunikatören och se vad de jobbar med. Spännande månader jag har framför mig. Här är alla så goa att ha med att göra. Emma Toffer, tidigare trainee, är min handledare. Jag känner mig trygg och då är det inte svårt att fråga om man känner sig osäker på något, menar Maria.

Vad gör Maria Randåker om 10 år?

– Jag har flyttat hemifrån, säger Maria och ler…. Samt att jag kanske har familj och jag hoppas att jag jobbar med barn i någon form. Det är min dröm.

Fotnot: Saxat från stiftets hemsida;
Trainee i Växjö stift ger framtidstro.
Svenska kyrkan behöver rekrytera fler goda medarbetare framöver, därför erbjuder Växjö stift unga människor att få prova på att arbeta i en församling. Att vara trainee under tio månader kan vara ett sätt att få prova sin kallelse. Det är en form av praktik i Svenska kyrkan, en möjlighet för unga människor mellan 18 – 25 år att under tio månader få prova på att arbeta i Svenska kyrkan. Vi vill visa på möjligheten att arbeta i Svenska kyrkan, att det finns många olika yrken, musiker, vaktmästare, präst, husmor och så vidare. För församlingen är det en möjlighet att få vara med och rekrytera framtidens medarbetare i Svenska kyrkan men också att under en period få en extra resurs, en ung människa som ser på verksamheten med nya ögon och kan dela med sig.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *