Nyheter

Markägare överklagar vitet

Nyheter Att förhala en handläggningstid med att överklaga beslutet gillas inte. Det är fortfarande markägaren som är ansvarig för reklamskyltar, som inte har tillstånd, utmed europavägen.

Arkivfoto. Mobila ställningar till reklamskylt är vanligt förekommande i skogen intill europavägen

Miljö- och byggnämnden har fått Länsstyrelsen på sig att ”städa upp” utmed E4:an och det gäller de reklamskyltar som inte har tillstånd.

– Det är markägaren som är ansvarig för reklamskyltarna. Vissa har nu överklagat sitt vite som de kommer att få från och med lördag, vilket innebär 25 000 kronor per skylt och per månad, om de inte är borttagna. Hur ska vi ställa oss till de som har överklagat vitet? Man ska inte kunna förhala den här processen för att slippa betala. Det är markägaren som är ansvarig, säger Johnny Wackt (KD) ordförande i miljö- och byggnämnden som i det här fallet är kontrollmyndigheten där Länsstyrelsen är tillståndsgivaren.

– En markägare har tio skyltar och de har enbart tillstånd till fyra skyltar. Vissa hyr kärror och ställer skylten på, men vi kommer inte åt själva ägaren till skylten. Markägaren är ansvarig då det står på dennes mark och har inte skyltarna tillstånd så klassas det som svartbygge, fortsätter Johnny Wackt (KD).

– En del av markägarna har lämnat in överklagan och en del har ansökt om tillstånd för att få ha skylten på sin mark. Säkrast är att plocka ner skylten och sedan ansöka om tillstånd, säger Anna Jönsson som är chef på miljö- och byggförvaltningen.

Skyltarna som sätts upp och får tillstånd får inte störa trafiken enligt Trafikverket och Länsstyrelsen. Många ögon riktas mot kommunen då tillsynen inte har varit den bästa och nu ska miljö-och byggförvaltningen förvalta Länsstyrelsens påpekande.

– Är det 50 meter från vägområdet gäller ansökan till Trafikverket och utanför detta är det Länsstyrelsens bord. När det är inom detaljplan, exempelvis travbanan i Vaggeryd, så gäller ansökan till oss på kommunen och Trafikverket agerar som remissinstans.

Att det är stora pengar i reklambranschen vet de flesta. Markägaren får en mycket liten del av pengen, medans det företag som hyr ut de mobila skyltanordningar är den stora vinnaren som mellanhand i det här.

Från lördag gäller vite för de markägare som inte har tillstånd för att ha en reklamskylt ståendes i sin skog eller mark.

Taggar

Dela


1 reaktion på Markägare överklagar vitet

Barnsligt att överklaga. Dom har haft god tid på sig att göra något åt det. Vi som läsare har lätt fått till oss informationen här. Så vad är då problemet för markägaren. Bort med skiten och följ reglerna istället!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *