Nyheter

Markarbetet: Från 9 till 11,3 miljoner kronor

Nyheter Markarbetet där Nya Götafors skola i Vaggeryd finns slutredovisades under tekniska nämndens sammanträde. – Det finns flera orsaker när byggnaden blev större, menar ordförande Wilhelmsson (S)

Markarbeten inför skolbyggnad för 14 månader sedan. Foto: Martina Ojala

Inte själva skolan utan markanläggningen inklusive redskap slutredovisades hos tekniska nämnden. Det som tekniska förvaltningen ansvarat för är markanläggning för etablering av byggnad, parkerings- och angöringsytor, skolgård samt komplementbyggnader. Projektets budget var på 9 miljoner kronor men blev 11,3 miljoner. Projektet genomfördes på löpande räkning med ramavtalad markentreprenör och lekutrustning upphandlades genom centralt upphandlade avtal. 

Varför blev markanläggningen dyrare än tänkt? Kenth Williamsson (S) ordförande i tekniska nämnden förklarar:
– Det är ett rejält projekt. Själva skolan är en hyrskolan så slutredovisningen handlar om markarbeten. Man gjorde en upphandling som blev överklagad. Det blev ett annat företag och byggnaden behövde mer yta att få plats. Vi behövde göra geotekniska undersökningar i och med det utökade området. Det är ett av de skälen som gjorde att det drog i väg och på sista raden blev det ett underskott på över 3 miljoner kronor. Projektet försenades också i ett år och det medförde kostnadsökningar. Men skolan blev bra.

I tjänsteskrivelsen anges att utökad disponering av markområdet är den främsta anledningen till underskottet men också grundläggning för miljöhus, förråd, markarbete för värmecentral samt allmänna kostnadsökningar på material och timersättning från kalkylskede till genomförande. 

 

Taggar

Dela


5 reaktioner på Markarbetet: Från 9 till 11,3 miljoner kronor

Finner inga ord på hur vårdslös vår kommun är. Oj det blev lite mer… Nytt anbud men då ska man göra ny upphandling. När gjorde man det? Är det inte så vår kommunledning tycker? Detta är viktigt. Ja, då kanske det är dax för byta ut styret. Ingen absolut ingen varken Kenth eller Gert säger detta måste bli ett slut på alla felkalkyler, ingen bara oj det blev lite mer. Vi kommunbor får buga och bocka och ta emot mer avgifter för dåligt styre.

Ja, så var det ytterligare en budget som sprack. Är inte förvånad och det verkar som det finns gott om pengar i kassan (våra skattepengar). Tänk efter innan är ett gott råd.

Projektera först och sedan kalkyl så kanske ni någon gång ka hamna rätt. Det vet alla som sysslat med mark och byggnation att det som finns med från början är mycket billigare än tilläggen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *