Nyheter

Marken måste saneras vid växthusrivning

Nyheter Vaggeryds Handelsträdgård har fått besked om saneringsåtgärd i samband med nedläggningen av växthusen på fastigheten.

I över 80 år har handelsträdgården funnits i Vaggeryd. Nu när de senaste ägarna, som har ägt fastigheten i 15 år, vill riva växthusen har det upptäckts en mängd olika bekämpningsmedel i marken.

– Beslut på föreläggande om saneringsåtgärd gäller på fastigheten. Vi har kommunicerat med ägarna och vi är överens om att vidare provtagning ska göras. Vi hoppas att saneringen räcker, säger Johnny Wackt (KD) ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.

– Ägarna ansvarar för att ta hand om saneringen själva. I marken finns förekomst av metall- och bekämpningsföroreningar, menar Anna Jönsson chef på miljö- och byggnadsförvaltningen.

Ett gedigert arbete har gjorts för att kartlägga marken där Vaggeryds handelsträdgård haft sin verksamhet. För att man ska riva och eventuellt sälja tomten ska nu ägarna först sanera marken. Grundvattnet på fastigheten, är till annat visats, otjänligt som dricksvatten och inte heller lämpligt att använda för bevattning av ätliga grödor. För tre år sedan genomfördes en inledande undersökning av mark och grundvattnet på fastigheten och en översiktlig miljöteknisk undersökning gjordes förra året.

Gällande detaljplan från 1962 anger område för bostäder och friliggande hus. Eftersom fastigheten är planlagd för bostadsändamål ska förorenade jordmassor tas omhand. Undersökningen visar att 30 centimeter djupt bör schaktas bort och omhändertas när växthusen rivs.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *