Nyheter

Martinas blogg: 5 kg mjöl, brödrecept, magsjuka och vår

Nyheter Den uppmärksamme kunde notera att det blev en liten påskpaus här på bloggen. Ibland hinner man helt enkelt inte allt man vill. Men nu är jag tillbaka och hoppas att det dröjer innan det blir paus igen.

Martina lämnar recept på sina morotsfrallor

I dag är det fredag och den här våren verkar ha kommit med besked. I går var det snö mest överallt förutom på vägarna som mer befann sig i en lervälling (i varje fall våra utan asfalt). Men idag ser man bara lite snöfläckar i hagarna. Och temperaturen håller sig på plus. Underbart!

Min dotter som vägrat ta ner adventsstjärnan i rummet innan våren kommit, konstaterade idag att nu gick det bra. Inte så att den varit tänd, det slutade hon med redan innan jul. Men den skulle hänga där i fönstret. Och varför inte, om hon nu blir glad av det. Vem är jag att hindra henne, bara för att man ”ska” göra på ett visst sätt.

Denna veckan har vi haft påsklov. Vi hade massor med roliga saker planerade och har inte gjort en enda. Istället började vi månaden med vad jag hoppades skulle bara vara ett aprilskämt. Magsjuka. Den har varit kort och intensiv hos barnen, och vi vuxna har (förhoppningsvis) stannat vid att bara må illa och känna oss lite skumma. Lite som man gör när man måste ta hand om andras sjukdom.

För övrigt har jag de senaste veckorna gjort av med hiskeliga mängder mjöl. Jag har börjat baka ännu mer och återkommit rejält till det här med att faktiskt baka allt bröd vi äter. Jag har bakat alltifrån platt bröd som skulle varit högt till bröd som var dubbelt så stora än planerat för att de råkade jäsa rejält. Jag har dessutom arbetat fram ett bra recept på morotsfrallor och det tänkte jag faktiskt dela med mig av. Jag bakar numera enbart på mjöl från Orga kvarn. Dels för att jag vill ha rent mjöl och inget annat och dels för att bröd och pannkakor med mera blir så bra på deras mjöl. Och faktiskt är det så märkligt att jag inte alls får lika ont i magen av det mjölet som av det i affären.

Nu vet jag ju att det är så att det finns andra kvarnar som också har bara mjöl i påsarna och inget annat. MEN (och det är ett stort men) de säljs inte lokalt i Skillingaryd. Och jag tycker hemskt mycket om att åka bort och köpa mjöl och prata en stund. Jag har, utan att överdriva, gjort av med sisådär 5 kg mjöl under 2 veckor. Det får ju ändå räknas som ganska bra jobbat. Men bakning är en underbar terapimetod. Och jag tycker det är så roligt nu när jag faktiskt börjar bli duktig på det.

I morgon kommer ett inlägg jag knappt kunde skriva. Och som är en av anledningarna till att jag kallar bakningen för terapimetod. Imorgon blir det naket och ärligt. Och idag blir det frallor. Högt och lågt.

Nu hoppas jag att ni, om ni väljer att testa att baka mina morotsfrallor skriver hur de blev. Jag tror det är jättegott att mala i lite fänkål med. Men det har jag valt att låta bli för att barnen är lite smått tveksamma till det.

Martinas morotsfrallor, ca 25 st.
25 gram jäst
1 tsk salt
5 dl fingervarmt vatten
1 dl rågflingor
1 – 2 rivna morötter
12 dl vetemjöl
1 msk olivolja

1. Smula jästen i bunken
2. Häll i vattnet och rör så jästen löser upp sig
3. Häll i salt, olja och rågflingorna. Låt stå och svälla ca 5 min
4. Skala och riv moroten, lägg i bunken.
5. Häll i mjölet.
6. Jag kör i maskin tills det släpper ifrån kanterna. Ca. 5 min.
7. Låt jäsa i bunken tills det dubblat i storlek. Ca. 1 timme. Men det gör ingenting om det jäser ännu längre.
8. Knåda degen för hand på mjölat bord. Dela i hälften och skär bitar. Rulla till frallor och lägg på bakplåtspapperklädd plåt. Lite beroende på hur stora man vill ha så kan man få ut kring 25 stycken.
9. Låt jäsa ca 30 min till under duk (Eller ett rent örngott, det är inte så noga).
10. Sätt ugnen på 200 grader.
11. Grädda 10 – 12 minuter.
12. Låt svalna.

Vill man kan man vispa upp ett ägg och pensla bröden innan man kör in dem i ugnen. Då får man en lite mer gyllene yta. Gör man utan så blir de rätt ljusa. Men goda.

Lycka till!

//Martina

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *