Nyheter

Martinas blogg: I dag blir min lillebror tonåring

Nyheter I dag bloggar Martina Löwenham bland annat om sin lillebror.

Glädjeyra efter att ha tappat första tanden

För 13 år sedan i dag blev jag storasyster för fjärde gången. Jag skulle fylla 19 år och mamma födde sitt fjärde barn. En dag för sent tyckte vi syskon som gillade tanken på att födelsedatumet skulle varit 050505. För den uppmärksamme så låter det som att jag skrev fel nu. Men det stämmer bra. Jag tillhör en sån där modern familj. Så jag har 2 helsyskon, 1 halvsyskon (han som fyller år i dag) och 1 bonus som kom med på köpet för sisådär 19 år sedan.

Kom förövrigt på att jag ju glömde berätta om veckans stora händelse. Min älskade 5-åring tappade sin första tand. Som hon har väntat och väntat och väntat på att få tappa en tand. Och sent på kvällen när hon borde sovit för länge sen kom hon utspringandes alldeles lycklig från sitt rum. Äntligen var tanden ute. Så i glädjeyran fotade vi såklart gluggen och la tanden i blöt till tandfen. Tack och lov hittade tandfen glaset under natten. Det har varit lite sisådär med tandfen har min pojk konstaterat. Den där tandfen är nämligen inte riktigt att lita på. Ibland måste man vänta flera dagar och flytta glaset för att tandfen ska hitta. Men denna gången hittades det på första försöket….

Nåväl, den lilla gossen föddes och jag minns första gången vi träffade honom på sjukhuset. Alla vi syskon var där och min syster tittade förundrat på mamma och utbrast ”Men mamma, du är ju fortfarande tjock”. I matsalen på BB satt ett yngre par som just fått sitt första barn och log åt kommentaren. Jag är dock inte säker på att kära syster minns det hela. Kanske inte mamma heller, jag vet ju av erfarenhet att det kan vara lite dimmigt sådär efter en förlossning.

Den lille gossen kom lagom till att jag flyttade hemifrån. Men när jag och mamma var ute och gick med barnvagnen så såg det nog lite märkligt ut. För vem var egentligen mamman? Båda två kunde det vara. Vet att jag tyckte det var lite roligt, det där med att allting inte är självklart. Jag har blivit ”anklagad” flera gånger senare också för att vara hans moder. Och eftersom han dessutom är lite lik mina barn, så har det nog varit en logisk koppling i att han tillhör den skaran han med.

På färjan till Visingsö för elva år sedan.

Lagom till att han tyckte att han var lagom gammal för att bli storebror, passade jag på att bli mamma. Så det löste sig ju smidigt, tyckte mor min. Vet att jag tröstade kommentaren om att alla andra hade småsyskon med att ingen annan i barngruppen var ju morbror. Tror han tyckte det var lite fint. För det är ju trots allt så att han är närmare mina barn i ålder än sina egna syskon.

Men i dag blir han alltså tonåring. Den lille pojken som älskade att leka med bilar och som kunde alla rörelser till barnprogrammen. (Nu är det mest fotboll och tv-spel som gäller). Den lille pojken som tyckte att ”Martina kan ju inte få barn. Det är ju mammor som får barn, Martina är ju en storasyster”. Ler fortfarande gott åt den där kommentaren. Tänk nu är mina barn i princip lika stora som han var när de kom. Mina barn som också gillar att lekar med bilar och som kan rörelserna till barnprogrammen.

Så idag bär det av till Mullsjö för att fira den nyblivne tonåringen. Vet att smörgåstårta var hans önskan och det är då sannerligen inte mig emot. Min mamma brukar göra både goda och fina smörgåstårtor.

Finns många goa historier att förtälja, men med risk för att han redan tycker jag skämt ut honom nog är det väl bäst att låta resten vara osagt. Grattis lilla gubben, tänk att du funnits här med oss i hela 13 år nu.

Dagens mest spännande är väl att se om storasyster får någon go kram idag. Jag menar, vem vet vad som händer när man blir cool tonåring. Då kanske man måste övergå till att stjäla en kram i smyg…

//Martina

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *