Nyheter

Mässeberg

Nyheter Under sommaren kommer vi att presentera de naturreservat som finns i Vaggeryds kommun. Totalt finns det tio naturreservat som är väl värda att besöka

Mässebergs naturreservat är en trolsk och bitvis svårframkomlig skog. Berg och stenblock sätter sin prägel på naturen.

Syfte

  • bevara en äldre talldominerad barrblandskog inom en värdetrakt för bevarande av
  • barrskogar i Jönköpings län
  • bevara myrmark och sumpskog
    bevara biologisk mångfald knuten till talldominerad barrblandskog, myrmark och sumpskog

Växt- och djurliv

Mässeberg är en skiftande äldre skog där hela området är småkuperat med inslag av berg i dagen och storblockighet. På stora delar dominerar gamla och grova tallar. De står glest och är märkta av ålder, bland annat iform av bohål som skogens största hackspett, spillkråkan, mejslat ut. Torrträd och lågor är spridda i området och insprängt i skogen står även gamla björkar. En del av skogen är mörkare och mer sluten då den består av granar. Flera växt- och djurarter är beroende av den blandade skogsmiljön. Lavar och mossor är beroende av gammal och blandad skog. Här kan du bland annat hitta stor revmossa, garnlav, långflikmossa och gammelgranslav.

I de blötare delarna av skogen växer blommor som missne, korallrot och spindelblomster (en orkidée). Skogsfåglarna tjäder och duvhök häckar i anslutning till reservatet. Hela området tillsammans med Marieholmsskogens naturreservat har en stor betydelse för den biologiska mångfalden.

Källa: lansstyrelsen.se/jonkoping/besoksmal/naturreservat

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *