Nyheter

Matavfallet blir kommunens problem

Nyheter Regeringen har beslutat att matavfallssorteringen blir kommunens ansvar. På kommunstyrelsens sammanträde kunde man pusta ut efter att de meddelat att taxan inte kommer att höjas om kommunstyrelsen godkänner den färdiga budgeten.

arkivbild

Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelsen att godkänna budget 2024 från Samordning återvinning miljö (SÅM). Enligt nya direktiv från regeringen så ska matavfallssortering bli obligatorisk i samtliga kommuner vid årsskiftet samt att kommunerna själva tar över ansvaret kring att samla in förpackningar från hushåll.

Det blir därför SÅM som nu kommer att ansvara för ännu större del av matavfallshantering och förpackningarna som ska samlas in.
”Denna förändring medför att SÅM behöver byta ut alla gamla sopkärl för blandat mat- och restavfall till FNI med fyrfackskärl för småhus och sortering i matavfallskärl för flerbostadshus” skriver SÅM i protokollet från mötet med förbundsdirektionen för kommunalförbundet SÅM som genomfördes i april i Gnosjö.

Vidare i protokollet meddelar de kommunstyrelsen  att deras budgetförslag inte kommer medföra någon generell taxehöjning till 2024.

– Halleluja säger vi till att avfallstaxan inte höjs, säger Gert Jonsson (M).

 

Text: Linn Törnberg

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *