Nyheter

Mäter ej ursprung på offentlig tallrik

Nyheter Tidningen Land Lantbruk har gjort enkät bland landets kommuner angående maten som serveras på offentliga tallriken. I Vaggeryds kommun mäts ej ursprung då anledningen är avsaknad av statistikprogram

Arkivbild

I tidningens sammanställning anges svenskt kött vara just kött, svenska animalier däremot inbegriper alla produkter från djurriket såsom mjölk, ost, ägg med mera. Enkäten har skickats ut till samtliga landets kommuner där Vaggeryds kommun har svarat att man ej mäter hur många procent svenskt ursprung som man serverar på den offentliga tallriken. I enkäten ses att kommunen jobbar aktivt med att hitta svenska alternativa råvaror och att man har en strategi gällande svensk mat. 

78 procent svenskt ursprung anses vara den nivå som är möjlig att nå eftersom produkter som vissa frukter och kaffe inte odlas i Sverige men likväl ingår i vår kosthållning.

Kommunens kostchefer och upphandlingsenhet förklarar varför svaren i enkäten ser ut som den gör:

– För att kunna mäta bland annat ursprung på svensk mat så krävs det att man använder någon form av statistikprogram. Utan statistikprogram kan vi inte redovisa några siffror. Det skulle gå att mäta manuellt men det kräver en hel del administrativt arbete. 

Stämmer det att kommunen jobbar aktivt för att byta ut råvaror till svenskt ursprung och även har en strategi gällande svensk mat?

– Ja, på den frågan jobbar vi på olika sätt. Dels när vi upphandlar så utformas förfrågan där livsmedelskategorier enbart efterfrågas svenska varor, inom ramen för LOU. Samt via interna styrdokument, av exempelvis barn- och utbildningsförvaltningens målpolitiska program. 

– Vid val av livsmedelsinköp görs följande prioriteringar, förutsatt att kostnadsskillnaden är motiverad och ryms i den befintliga livsmedelsbudgeten. 1. Närproducerat, ekologiskt livsmedel. 2. Svensk, ekologiskt livsmedel. 3. Närproducerat, konventionellt livsmedel. 4. Svenskt konventionellt livsmedel och nummer 5 utländskt ekologiskt livsmedel och sist på prioriteringslistan är utländskt, konventionellt livsmedel. 

– Vid skillnad av livsmedlets kvalité och näringsinnehåll kan en ändrad prioritering av livsmedelsinköp göras. Vid en eventuell ändrad prioritering vid livsmedelsinköp följer vi alltid våra hållbarhetskriterier inom varje livsmedelsgrupp. Val av livsmedel anpassas också efter säsong. Vid icke-sammansatta produkter av fläsk, nöt och lycklig ska djuret vara fött, uppfött, slaktat, förädlat och förpackat i Sverige, summerar kommunens kostchefer. 

Roger Andersson är LRF:s ordförande i kommungruppen, kommenterar tidningen Land Lantbruks enkätundersökning: 

– Jag hoppas att kommunen är villig att stötta lantbruket och att alla gör sitt yttersta för att få svenskt ursprung på offentliga tallriken som serveras i kommunen, menar Roger. 

Vaggeryds kommun har svarat att man ej mäter hur många procent svenskt ursprung som man serverar på den offentliga tallriken. I enkäten ses att kommunen jobbar aktivt med att hitta svenska alternativa råvaror och att man har en strategi gällande svensk mat. I Värnamo har den offentliga tallriken 100 procent svenskt ursprung när det gäller kött.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *