Nyheter

Medborgare: Förbättra relationerna mellan orterna

Nyheter Ett medborgarförslag kom in till kommunfullmäktige, där en medborgare kan se en viss rivalitet mellan Vaggeryd och Skillingaryd. Nu lämnar han in ett förslag till kommunfullmäktige att relationerna ska förbättras och en vi-känsla ska skapas i hela kommunen. "Arbetsgrupper med representanter från alla orter, gemensamt idrottslag, en gemensam julmarknad".

Dulebäck

I medborgarförslaget finns att läsa:

”I många år höll jag bara till i Vaggeryd, där jag också är inflyttad, men nu när jag jobbar i Skillingaryd har jag insett hur mycket även Skillingaryd har att erbjuda. Det är därför jag nu försöker att utforma det här medborgarförslaget så att det blir begripligt. Jag kan känna att det finns en viss rivalitet mellan Vaggeryd och Skillingaryd. Jag har hört kommentaren om att ”jag hämtade henne på andra sidan ån” och så vidare. För en som inte är född i Vaggeryd kan jag ändå känna igen mig i en sådan rivalitet, för jag kommer från ett område i Jönköping och vi hade en viss rivalitet mot andra områden. Fast det var när vi var ungdomar, inte när vi är vuxna människor.

Det är alltså vuxna människor i denna kommun som fortfarande har denna rivalitet. Jag tycker att politikerna ska ge nämnder och förvaltning i uppdrag att förbättra relationerna i kommunen. Jag är helt övertygad om att Vaggeryd som kommun skulle må bättre och producera bättre om det fanns en bättre vi-känsla. Sedan kanske jag inte har någon superbra idé på hur detta skulle kunna genomföras, men man kanske skulle sätta ihop en arbetsgrupp från Hok, Byarum, Vaggeryd, Skillingaryd, Tofteryd och andra ställen för att skapa den här vi-känslan. Till och med ni politiker anspelar gärna på att det är skillnad i era debatter. När jag ser på månadsmöten på webben så är det inte tomt prat, fast ni kanske inte tänker på att ni förstärker denna bild jag har upplevt.

Exempelvis, varför ska vi ha två julmarknader? Varför kan vi inte ha en gemensam? Varför spelar det roll om den är i Vaggeryd eller Skillingaryd. Fenix gymnasium är egentligen enda instansen som verkar för en vi-känsla, eftersom ungdomar från alla orter i kommunen går tillsammans.

Vi kanske ska börja ännu tidigare med gemensamma idrottsdagar, inte tävlingar för sådant bygger rivalitet. Låt våra barn och ungdomar mötas tidigare så att de inte ärver förfäders åsikter om respektive ort. Vi kanske till och med ska ha gemensamma idrottslag, eftersom all statistik visar att många slutar med sport vid tonåren och det här med ett gemensamt kommunlag kanske kan locka kvar spelare i bygden med gemensamma lag.

Alla kommuninvånare skulle kunna få en inbjudan till respektive ort för rundvandring och guidning under en tid. Det skulle även skapa en del arbetstillfällen och framför allt större inblick i alla delar av kommunens pärlor.

Jag vet inte riktig men jag tycker det här en viktig lokal fråga. Jag tänker att vi är så duktiga på industri och företagsamhet. Kanske vi skulle bli lika bra på att skapa en vi-känsla, i stället för att man benämner två tätorter med rivalitet.”

Kommunfullmäktige beslutade att skicka förslaget till kommunstyrelsen för beredning.

En känd bäck mellan kommunens två största orter

Taggar

Dela


9 reaktioner på Medborgare: Förbättra relationerna mellan orterna

I Vaggeryd är det som delar kommunen att det satsas mycket mer i Vaggeryd än övriga orter. Så har det varit i många år – vi lägger lika mycket skatt.
Det är dålig framförhållande på tomter och lägenheter. För de som vill bygga sig en villa har det varit omöjligt i flera år. De som vill flytta till lägenhet har det inte lätt.

Det blir inte lätt att lösa detta är inte unikt på något sätt. Det finns över hela landet. Om det är tätorter som ligger närmare än cirka tre mil från varandra så uppstår denna rivalitet. Se på till exempel Jönköping / Huskvarna och Anderstorp / Gislaved är inte befriade.
Trollhättan / Vänersborg , Norrköping / Linköping, ja exemplen är många. Personligen tror jag att det är att gå tillbaka i tiden till när det var lämpligt att cykla och fria som väckte agget. Slagsmål uppstod i Vaggeryd och Skillingaryds fall mitt på långa synen bland hemvändande friare på nattkröken.

Ett mycket bra förslag för vuxna människor som går och tror att de på något vis är bättre än människor som bor nästgårds. Bara för att de bor där
är ju snudd på idioti.

Om man ville förbättra relationerna mellan två orter Då skulle man ha börjat för länge sedan genom att bygga olika sportanläggningar mellan dessa orter inte som man gjorde. I Skillingaryd fick invånarna själva bygga sin ishall medan i Vaggeryd byggde kommunen bandybana till sina invånare likaså alla kommunens anläggningar skulle man ha byggt mellan dessa orter. Om man jämför Gislaved och Anderstorp så har de skapat bättre anda mellan sina orter .

Jaha. Varför ska vi ha idrottsanläggningar i skogon Frågande. Och mig veterligen har inte Anderstorp och Gislaved något mer gemensamt än brandstationen

Tycker också det är viktigt att skapa en ”Vi-känsla” i kommunen. Vill också nämna att frikyrkorna i kommunen kontinuerligt gör saker tillsammans som förenar människor från olika delar av vår kommun. Bland annat har det varit en kvällsbibelskola som samlat hundratals genom åren och nu planeras en konferens till hösten.
Redaktionen kompletterar: Använd inte förkortningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *