Nyheter

Medborgarförslag blev lästävling

Nyheter Höstlovet ägnades till läsning för många skolelever i kommunen.

I ett medborgarförslag som kom in till kommunen efter sommaren fanns idéer om att varje elev från årskurs ett till nio skulle få varsin bok att läsa inför höstlovet. Den bifölls delvis, men hanteringen försenade beslutet. Då föreslogs det i stället att ett läskoncept skulle utformas och kopplas samman när eleverna kom tillbaka från lovet.

– Under höstlovet arrangerade jag och mina kolleger en läslovschallenge för högstadieeleverna på Hjortsjöskolan, Fågelforsskolan och för gymnasieeleverna på Fenix. De skulle klara ett antal utmaningar, bland annat att läsa en bok under lovet, berättar Susanne Westroth som är skolbibliotekarie på Hjortsjöskolan.

– Jag gjorde även en läslovsutmaning på mellanstadiet på Hjortsjöskolan, där eleverna skulle läsa så många sidor som möjligt tillsammans i klassen. De som läst flest sidor bland årskurs 4, 5 och 6 kommer att vinna varsin bok och en aktivitet med robotar tillsammans med Vaggeryds Folkbibliotek. I år är det Hjortsjöskolan som vi fokuserar på och följande år blir det andra skolor, fortsätter Susanne.

Vinnarklasserna i mellanstadiet var klass 4A som läst 11 584 sidor, 5C 2548 sidor och klass 6B 3495 sidor. Alla elever i dessa klasser får välja varsin bok.

Folk- och skolbiblioteketen ansöker om ett inköpsstöd som ska gå till lustfylld läsning. I år får vi 60 000 kronor och de används i år till läslovstävlingen och till sommarboken där barn läser och har chansen att vinna en bok.

– Mitt uppdrag är att vara elevernas skolbibliotekarie under skoldagen men samverkar ju med folkbiblioteket och försöker få eleverna att gå dit när de är lediga, avslutar Susanne.

Elever från vinnarklassen 6B  [1/6]

Mia Olausson och Maria Sandström Låstberg från biblioteket hade med sig robotar.  [2/6]

Med robotens hjälp skulle eleverna lösa en rebus.  [3/6]

  [4/6]

  [5/6]

Rebusen var klurig men det löste eleverna lätt.  [6/6]

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *