Nyheter

Medborgarförslag om hjärt- och lungräddning

Medborgarförslag om hjärt- och lungräddning

Nyheter I ett medborgarförslag från Stellan Eriksson i Hok föreslås att Vaggeryds kommun ska införa utbildning om hur man kan hjälpa till om någon drabbas av akut nödläge. Han föreslår att utbildningen genomförs inom ramen för grundskolan så att alla, på sikt, ska veta hur man agerar vid olika former av akut sjukdom som hotar liv.

Syftet med förslaget är att förbereda den yngre generationen genom att öka kunskapen om hur man kan och ska uppträda om någon hamnar i en livshotande situation. Det handlar om hur man larmar 112, första hjälpen, luftvägsstopp, hjärt- och lungräddning samt hur man använder en hjärtstartare det vill säga allt man ska göra innan räddningstjänst och akutsjukvård tar över. Det bör ske efter att man beslutat om en studie- och handlingsplan kring dessa frågor. Sådant material finns att få hos HLR-rådet (hjärt-och lungräddningsrådet)

Stellan Eriksson önskar att Vaggeryds kommun beslutar

att  skolpersonal inom för- och grundskola ska ha intruktörsutbildning för att utföra hjälpinsatser samt kunna ge den information som beslutad handlingsplan beskriver

att  vidta de åtgärder som behövs för att integrera årsutbildningssteg och att elever som går ut grundskolan är förberedda på vad man behöver kunna för att hjälpa en människa i nödläge

att kommunens hjärtstartare bör göras tillgängliga dygnet runt alla dagar då de flesta hjärtstoppen sker i hemmet. Ett utmärkt sätt att visa att vi hjälper varandra i nödläge.

 

                                            

 

 

 

 

Taggar

Dela


1 reaktion på Medborgarförslag om hjärt- och lungräddning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *