Nyheter

Medborgarförslag om skolgården på Hjortsjöskolan

Nyheter Ett medborgarförslag lämnades in i augusti 2019 med förslag att bygga om skolgårdarna vid Hjortsjöskolområdet i Vaggeryd och det har nu behandlats.

Ett medborgarförslag har inlämnats med följande förslag: ”Bygg om skolgårdarna vid Hjortsjöskoleområdet. Ta hjälp av elevråd, pedagoger som har gått utbildning på högskolan om utelek. Skapa en dynamisk skolgård där alla åldrar möts, precis som exempelvis Nya Zeeland. Framför allt bygg anläggningar som är till för äldre barn. De slutar leka för att de inte får någon utmaning. Gör ett studiebesök i Ulricehamn i deras park där de har skapat en miljö för barn 5–16 år”.

I samband med de förändringar som Hjortsjöskoleområdet genomgått har skolgården inte varit prioriterad. Skolområdet har nu en för hög elevbelastning och är hårt slitet. Förbättringarna av skolgårdarna kan ske i flera steg, där den första delen är att förbättra de nuvarande ytorna. Exempelvis bör den parkliknande delen kring flaggstången anpassas till skolgårdsaktiviteter, slitna lekställningar bytas ut, utökade möjligheter till rastaktiviteter, förbättrad avvattning av området och förbättrade ytskikt. Den begränsade friytan för eleverna i Östra/elverksbyggnaden måste hanteras snarast.

– Hjortsjöskolan kräver ett större tankearbete än att bara bygga om skolgården. Vi har satt en lista med några punkter som vi anser att man måste ta i beaktande, innan man ger sig in och lägger pengar på skolgården. Ett är översyn av skolorganisation. Vilka stadier kommer det att vara i framtiden? Kommer det att vara kvar en F-9-skola i framtiden, då är det ju en typ av skolgård som behövs. Kommer det enbart att vara ett högstadium, då är det ju en annan typ av skolgård. Så att bygga om hela skolgården nu och sedan byta skolorganisation om fem år hade ju varit jättekonstigt. Det andra vi behöver ta hänsyn till är träskolans framtid. Ska den vara kvar eller inte? Det råder delade meningar om det. Detaljplanen måste redas ut för hela skolområdet så att vi slipper tillfälliga byggnader. Iordningställa byggnader utifrån behov först och kvalitetshöjande åtgärder får komma senare, det är för att man ska göra allt i rätt ordning och inte lägga ut pengar nu som vi får ångra senare, berättar Jerry Karlsson (L), ordförande i tekniska nämnden.

– Annars är vi positiva till medborgarförslagen, men vi säger också att den pedagogiska utformningen ska ligga på barn- och utbildningsnämndens ansvar, så det måste göras gemensamt. 

Del av skolgården på Hjortsjöskolan

Taggar

Dela


3 reaktioner på Medborgarförslag om skolgården på Hjortsjöskolan

Jag tycker att hela nämnden borde avgå. De har ingen aning om forskning eller studier i ämnet skolgård-utemiljö kontra bättre studieresultat och tryggare skolmiljö. De har inte ens gjort nåt studiebesök eller pratat med grannkommuner. De ser kostnad och då lägger de ner det. Träskolans renovering är beräknad för miljoner, det skulle bli ganska många lekplatser och bra utomhusmiljöer för både skolbarn och yngre barn för de pengarna.
För övrigt tycker jag det är pinsamt att två år efter jag gav detta förslag så kommer det ett svar…

En klok medborgare som försöker ger våra elever en bra utevistelse.
Synd att inte dem högre upp kan förstå poängen..

En väl framtagen skolgård ger leken både glädje och stimuli.
När det uteblir ökar i stället trakasserier och bråk..

Något alla vuxna borde förstå!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *