Nyheter

Medborgarförslaget påvisar sprickan

Nyheter Medborgarförslaget från nämndledamoten om att ge utbildad personal inom förskolan tillsvidaretjänster har nu påvisat en spricka mellan nämnd och förvaltning menar delar av kommunstyrelsens arbetsutskott som biföll förslaget trots egen oenighet.

Arkivfoto

Ida Philip (C) är ledamot i barn- och utbildningsnämnden. Hon lämnade för snart ett år sedan in ett medborgarförslag om att ge utbildad personal inom förskolan tillsvidaretjänst. Medborgarförslaget har sedan dess återvänt till barn- och utbildningsnämnden då kommunstyrelsen ville ha ett tydligt svar ja eller nej och inte delvis som blev remissvaret. Nu har kommunstyrelsens arbetsutskott vänt upp och ner på ärendet igen och lämnat besked.

– Vi tycker lika i grunden men vi tolkar medborgarförslaget olika. Från vår sida säger vi att vi bifaller förslaget och det är viktigt att påvisa att förskolechefen bedömer, från skollagen sett, anställning. Barn- och utbildningsförvaltningen har detta i sin skrivelse och information till oss. Så det är konstigt att det funnits annan uppfattning att det varit omöjligt att få en fast anställning inom förskolan. Medborgarförslaget är skriven med ett enda att-beslut, säger Gert Jonsson (M) kommunstyrelsens ordförande.

– Tanken är den att vi politiker inte ska lägga medborgarförslag. Jag tycker att man kunde hanterat den här frågan på ett annat sätt. Som politiker har man nära tillgång till förvaltningen. I förslaget står det att ge utbildad personal i förskolan tillsvidaretjänster men för oss har det inte varit något tvivel och det framgår av förvaltningens skrivelse. Enligt förslaget står det att alla med utbildning ska få tillsvidaretjänster och det går man emot och då kommer det en ny grupp som konkurrerar om jobbet. Det är inte i enlighet med skollagen. Det här kommer att drabba barnskötare och det är allvarligt att man sänker kraven och man kan tänka sig att anställa personer som inte är riktad mot verksamheten. Det är bekymmersamt, säger Kenth Williamsson (S).

– Det är allvarligt när man inte litar på vad förvaltningen skriver och att man vill på detta vis köra över förvaltningen. Känns bekymmersamt att femklövern inte delar förvaltningens uppfattning. Det visar på en spricka i BUN. Vi tycker att det är viktigt att avslå motionen då motionen innebär att man kan anställa personer som inte har erfarenhet. Det kommer inte ha positiva konsekvenser och det kommer att konkurrera ut våra barnskötare, menar Kenth (S).

– Det här är en missuppfattning från början, det är den högst ansvarige som måste kunna göra bedömning om att anställa eller inte, fortsätter Gert (M).

– Ni verkar ha haft den uppfattningen inom femklövern. Det är dumt när man sitter i nämnden och lämnat ett sånt här förslag. Vi ska behandla förslaget som den är skriven och den är skriven som att man ska sänka kraven. För mig är det märkligt att man vill driva igenom detta mot förvaltningens åsikter. Jag förstår inte varför det är skilda åsikter mellan förvaltning och nämnd, avslutar Kenth (S).

Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår att kommunstyrelsen beslutar att bifalla medborgarförslaget i enlighet med barn- och utbildningsnämndens förslag som lyder att förskolechefen bedömer utifrån skollagen om verksamheten ska anställa annan personal än legitimerad förskollärare.

(S) vill att kommunstyrelsen avslår medborgarförslaget och tillför nu en protokollsanteckning till beslutet där man tydliggör att både barnskötare och förskollärare behövs.

 

Taggar

Dela


2 reaktioner på Medborgarförslaget påvisar sprickan

Men vad i hela friden? Det är ju det jag menar, att barnskötare (d.v.s. utbildade för att jobba med barn) behövs med trygga anställningar. Jag tycker inte heller att man ska fastanställa outbildade inom barnomsorgen eller sänka några krav. Men vad fint då med den lilla protokollsanteckningen då, för där är vi helt överens. Konstigt!

Det tråkiga är att i denna kommunen ger man inga barnskötare tillsvidareanställningar utan bara korttidsvikariat. Det har förskolechefen sagt rakt uttill oss föräldrar på dagiset där min son går. Bättre med outbildade vikarier än fast anställd barnskötare. Så mycket värderar Vaggeryds kommun barnskötarutbildningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *