Nyheter

Medborgarlöfte om bedrägerier och förhindra kriminell livstil

Nyheter På måndag signerar polisen och Vaggeryds kommun årets medborgarlöfte. Löftet har i ord förändrats något sedan sist… 

Här på Skillingehus signeras årets medborgarlöfte mellan polis och kommun, på måndag.

Samverkan mellan polis och kommun är en nödvändighet för att kunna arbeta effektivt med det brottsförebyggande arbetet. Medborgarlöften är en del av polismyndighetens arbetssätt och innebär att den lokala problembilden ska vara utgångspunkt för de mål som polisen arbetar med lokalt. På måndag är det dags att signera årets löfte och Gert Jonsson (M) berättar från sammanträdet i kommunstyrelsen:
– Vi har tryckt på trafiksäkerhet och bedrägerier. Vi har knappt inga banker kvar här och vi som kommun måste hjälpa till att skydda allmänheten. Vi kommer också skriva om narkotikabrottsligheten och att unga ska förhindras att hamna i kriminell livsstil. Vi har en metod som vi kallar EST där vi kartlägger och lägesbilden kan därmed förändras. Det är ett rörligt arbete men vi har gjort insatser för att förhindra brottslighet bland annat med kamerauppsättning. 

Kenth Williamsson (S)
– Polisen är närvarande i samhället, vilket vi tycker är mycket bra. 

Kommunstyrelsen godkände texten i medborgarlöftet som på måndag kommer att signeras tillsammans med polisen. 

De områden som kommunen och polisen ska prioritera tillsammans är följande: 

– Förebyggande arbete i syfte att förhindra unga att hamna i kriminell livsstil.
– Narkotikabrottsligheten med fokus på att upptäcka yngre personer som riskerar att hamna i missbruk.
– Informationsinsatser om hur man skyddar sig mot bedrägerier.
– Trafiksäkerhetsarbete främst med fokus på hög hastigheter i kommunen. 

I medborgarlöftet beskrivs lägesbilden som följande: Enligt polisens trygghetsundersökning är invånarna i Vaggeryds kommun i stor utsträckning trygga och förhållandevis få har varit utsatta för brott. Vid våra medborgardialoger framkommer att invånarna tycker att polisen främst bör arbeta med narkotikabrottslighet och ungdomar, men även trafikbrottslighet och skadegörelser bör prioriteras. Brottsstatistiken vittnar om en stor, och pågående ökning av antalet bedrägeribrott. Polisens underrättelsetjänst framhåller vikten av att prioritera förebyggande arbete med målsättning att unga inte ska hamna i kriminella miljöer. I Sverige idag ser vi att vissa unga personer attraheras av, och lockas in i eller tvingas till en kriminell livsstil. Det är mycket allvarligt och oroande och får stor negativ påverkan på samhället och individen. I Vaggeryds kommun har vi inga etablerade kriminella gäng och vi har inga exempel på unga som rekryterats av kriminella gäng. En kriminell livsstil kan ändå attrahera unga människor i kommunen. Kommunen och polisen är angelägna om att unga personer inte ska hamna i kriminalitet eller missbruk och arbetet med att förebygga detta kommer att vara kommunens och polisens främsta fokus. För att nå effekter både på kort och lång sikt kommer både sociala insatser och situationella brottsförebyggande åtgärder att genomföras.

Taggar

Dela


Läs mer

Medborgarlöftet undertecknat: Fokus på att förhindra brottslighet bland unga

1 reaktion på Medborgarlöfte om bedrägerier och förhindra kriminell livstil

Det behövs då vi redan har problemet i kommunen. Det skulle behövas på föräldrarnivå också så kanske vi slipper supportrar av detta slag också i kommunen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *