Medborgarlöftet undertecknat: Fokus på att förhindra brottslighet bland unga
Nyheter Under måndagsmorgonen samlades kommunledning, poliser, förvaltningschefer och ledande politiker för att signera årets medborgarlöfte. Anders Sund, nytillträdd polischef: ”– Ungdomskriminalitet i löftet är unikt”…
Som vi tidigare har berättat, efter kommunstyrelsens sammanträde, beslutades årets medborgarlöfte mellan kommun och polis och under måndagsmorgonen samlades chefsdelegationen i Skillingehus. Medborgarlöftet signeras årligen sedan 2015.
Gert Jonsson (M) kommunalråd;
– Vi har ett bra läge i vår kommun men det innebär inte att vi ska ”slå oss till ro”. Vi i kommunen gör ett bra jobb, polisen gör ett bra jobb men det är viktigt att vi gör det här tillsammans. Lägesbilden är att vi gör olika insatser tillsammans för att förebygga och förhindra brottslighet. Det som kommer upp är ett svårt område och det är bedrägerier, vi tror att det är ett stort mörkertal och vi gör nu informationsinsatser. Våra trafikfrågor är, som alltid, viktiga. Nu har vi träffats och ska skriva under vad vi ska fokusera på, och samverka, tillsammans under året.
Nytillträdde polischefen i lokalpolisområdet, Anders Sund;
– Vi har ett väldigt bra samarbete. Det gör också att vi kan göra mer utav det här löftet. Tillsammans gör vi det här brottsförebyggande arbetet, framför allt för att hindra ungdomar att hamna i kriminalitet. Vi kommer att fokusera på ungdomar och bedrägerier, vilket är unikt i ett löfte. Vaggeryds kommun vill att det tydligt ska stå i medborgarlöftet.
Andreas Sjöqvist, kommunpolis berättar:
– Vi har kontinuerlig lägesbild här i kommunen och vi genomför trygghetsundersökning och pratar med invånare. Trafiken är alltid en viktig punkt. Fältarna gör ett fantastiskt arbete som vi har mycket god dialog med.
Årets medborgarlöfte som signerades innehöll:
• Fortsatt arbete tillsammans enligt arbetsmetodiken ”Effektiv samordning för trygghet” (EST).
• Utefter den gemensamma lägesbilden genomföra insatser och åtgärder som förebygger brott och ökar tryggheten för kommunens invånare.
• Insatser och aktiviteter för att förebygga och förhindra brottslighet och missbruk bland unga.
• Insatser riktat mot bedrägerier och trafikbrott.
Är det ett handslag eller ett ingripande?
Edit: jag hoppas verkligen media, med Skillingaryd.nu i spetsen håller den journalistiska fanan högt och står emot eventuellt tryck från kriminella genom ert viktiga, oberoende, journalistiska arbete.
Det finns brottslighet, sedan finns det gängbrottslighet. Och det är väl den senare som kommunen, likt alla kommuner i landet, bör se närmare på?
Med tanke på alla rapporter om hur kriminella gäng nu vuxit sig så starka så de börjar infiltrera offentlig verksamhet med hot och mutor etcetera så är det väl där ni bör fundera på hur det ser ut, och kan se ut framöver och vilka åtgärder som ni tänker utföra om det inträffar.
Eller har det gått så långt att ni inte vågar utmana gängen med risk för personliga repressalier?