Nyheter

Mejeriet borta – vad händer nu ?

Mejeriet borta – vad händer nu ?

Nyheter Gamla mejeriet i Skillingaryd är rivet och har endast lämnat en stor grop efter sig.

Därmed är spelfältet öppet för att bestämma vad som nu ska hända där.
Den kommunala plankommittén har definierat spelplanen i en skrivelse till kommunstyrelsens arbetsutskott.
Tre faktorer framstår om särskilt viktiga:
• Den nya byggnaden och dess utformning. En utredare arbetar med att ta fram ett lokalprogram för huset/byggnaden. Det handlar om den sociala verksamhetens behov i fråga om storlek, funktioner och utformning. Själva omsorgsboendet på platsen beräknas omfatta 25 platser ”för kvalificerad vår och omsorg”. Därtill finns också behov av ”tillgänglighetsanpassade platser” som trygghetsboende.
• Vattnet. Gropabäcken utgör en helt outvecklad resurs för området. Plankommittén pekar på att det är ”viktigt att det blir bra och fina vattenmiljöer. Vattenspeglar och vatten som kan gå upp och ner beroende på flöden. Tekniska kontoret ansvarar för dagvatten och vattenmiljöerna. En landskapsarkitekt samt konsulter skissar på detta”.
• Storgatan. En mindre park, en så kallad pocketpark är planerad att ligga intill Storgatan. Den ska verka inbjudande till stråket utmed bäcken.
”Gatumiljön ska/kan innehålla en allé, parkeringsplatser utmed gatan, planteringar och rondeller i norr och söder. Det ska vara en lugn trafikmiljö på denna sträcka”.
Hur ska detta ske? Med hjälp av sänkt fart? Övergångsställe? Gårdsgata?

Ännu är inga tankar satta på pränt om ”vanliga” bostäder i området. Men plats finns. Där ligger till exempel Soldathemmet som inköptes som rivningsfastighet och vars tid nu är utmätt.

” Förslag på lägre hushöjd närmast Storgatan och sedan ett punkthus längre in i området, gärna högre”, framhåller plankommittén.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *