Mejeriköket: Någonstans brast det
Nyheter Att Mejeriets nyinvigda kök inte kunde producera portionsmåltider berättade vi om tidigare i veckan. Och det finns ett tydligt beslut och uppdrag som ska genomföras enligt våra politiker. Texten uppdaterad kl 09.43
Behövs nya köket på Mejeriet byggas om för att klara hanteringen av portionsmåltiderna eller kommer de att utgå, även framöver, från Sörgårdens kök? Den frågan ställde vi till kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M).
– Det finns ett tydligt beslut och ett tydligt uppdrag och vi kom inte i mål med just matlådornas tillverkning. All övrig mat lagas dock på Mejeriet. Nu gör vi så att vi går igenom hela kedjan. Från beslut, projektering och till byggnation. På så vis ringar vi in var någonstans det brast och åtgärdar utifrån det, svarar Gert Jonsson (M).
Texten uppdaterad kl 09.43 efter kommunstyrelsens pressinformation;
– Man tog beslut om förlängning av köp av matlådorna från Stockholm och vi fick uppfattningen om att dessa inte går att göra här på hemmaplan. Men nu är svaret att man visst kunde göra maten på hemmaplan och vi fick också svaret att man skulle använda Sörgårdens kök tills det är ordning med Mejeriköket. Den här informationen har inte varit tydlig och vi känner stor besvikelse, säger Kenth Williamsson (S).
– Vi är tydliga inom politiken att maten ska göras på Mejeriet och det beslutade vi hösten 2017. Projektledning och upphandling gjordes 2018 och vi förutsätter att man jobbat utifrån detta. Det här är väldigt tydligt från oss vad det här ska handla om. Nu måste vi reda ut hur vi löser detta och ringa in var som har blivit fel, menar Gert Jonsson (M).
– Däremot visar det här att man kunde producera maten på Sörgården tidigare. Den förlängning man gjorde av Stockholmsmaten till våra äldre var inte behövlig. Vi är besvikna över förlängningen när vi kunde göra maten här hemma. Nu valde ni det här icke hållbara alternativet. Köket i Mejeriet blev inte privat då det inte var någon som var intresserad och det blev kommunal drift och vi reserverade oss mot femklöverns beslut, kommenterar Kenth Williamsson (S).
I tisdags berättade vi om att nya köket var för litet, artikeln finns att läsa här.
Det viktigaste vi måste göra i vårt land är att återinföra tjänstemanna-ansvaret. Innan vi gjort det kommer vi likt Don Qiujote slåss mot väderkvarnar. Det spelar ingen roll vad som beslutas, vissa tjänstemän gör det de vill i alla fall.
Där ligger problemet.
Jag är dåligt insatt i offentlig upphandling med mera så jag kanske inte borde yttra mig här, men jag blir ständigt förvånad över hur diverse byggnationer och annat som genomförs inte faller ut som planerat.
Har man specat i sin förfrågan till diverse aktörer vad man efterfrågar borde offerten från dem vara korrekt (efter genomgång). Går man sedan vidare med ett projekt baserat på en utvald offert/aktör, hur kan det då återkommande bli dyrare, eller ej fullgott?
Misstag kan givetvis ske men detta verkar snarare vara en trend i vår kommun?
En sak är väl i alla fall självklar och det är att politiken är uppdragsgivare och inte utförare, tänk lite på dessa orden och vad de innebär!
Utförare är till exempel projektledare, konsulter eller för den del anställda tjänstemän/tjänstekvinnor inom kommunen alternativt externa resurser, det vill säga kanske din släkting, vän eller granne.
Ponera följande: Storleken på köket har bestämts utifrån vad som är brukligt i Sverige för den mängd portioner som skall tillagas och detta låg till beslutsgrund för uppdragsgivaren, det ill säga beställaren.
”någon annan” tycker inte att man fått igenom sina önskemål och väljer då att driva frågan genom att förlägga matproduktionen till Sörgården där man tidigare har sagt att det inte går att tillaga portionerna men efter ombyggnad möjliggjort detta.
Då kan man fråga sig om det är politiken som är den stora boven i dramat eller om det är enskilda tjänstemän som tagit egna beslut.
Så frågan här är väl är vem som tog detta beslutet?
En annan reflektion är det borde flöda in nya människor som vill engagera sig i politiken, ja så kan man ju i alla fall tänka när man läser hur duktiga andra är, och speciellt när man kan skriva ett anonymt inlägg om ditten och datten.
Så en uppmaning är: Snälla engagera dig i något politiskt parti och bidra med Era kunskaper då dessa verkar sakna, i alla fall enligt Era inlägg.
Andreas Orre (M)
och stolt fritidspolitiker
Hur kunde dessa ytor bli försmå,och vad blev förstort.Tillagningskök och packning av matlådor tar plats det vet väl våra styrande i kommunen,men de äter väl lagad mat från Hoks Herrgård?
Tänk om man tagit in ”konsulter” från början. Nu tänker jag inte på några dyra utan de hade säkert gjort det gratis. Folk som kan kök och matlagning. Inger och Jonny på Järnvägshotellet, Maria Wiss, Hotell Småland och Mille i Saturnus är några exempel
Håller med dig Linus,men det vill lite mer kunnande vid den planeringen än o kunna mat.
Gert säger att ”man” jobbat utifrån upphandlingen! I man ingår väl Gert och övriga i styrgruppen för Mejeribygget, detta skall väl inte vara någon överraskning, eller är det så att man har saknat kompetens vad gäller byggnation av restaurang-och beredningskök?
Det är dags nu att börja med en offentlig utfrågning av de styrande! Vi kan mycket bättre i kommunen om vi bara samarbetar!
Göran Lemke du behöver nog undra om kompetens för det har de visat tillräckligt många gånger att de inte har. Reaktionen längst upp på sidan skummar bara lite på ytan vad det gäller misslyckanden. Vad det gäller köket på Mejeriet så hade de kanske en plan när de köpte in gamla banklokalen som de absolut inte visade att den behövdes till mera än att rättfärdiga en misslyckad projektering av infartsmöjligheter till Mejeriet. Men nu kanske de ska bygga en kulvert och göra kök där.
Självklart måste det utredas var skuldfrågan ligger. Det är bra att den utredningen pågår och jag vill se resultatet, klart och tydligt i skrift. Varför motsvarar inte produkten (alltså köket) behovet? Ligger felet in en undermålig kravbeskrivning eller ligger den i att byggansvariga inte uppfyllt en tydlig kravbeskrivning? I det sistnämnda fallet får man väl kalla detta ett reklamationsärende och då får byggaren bygga om. Basta.
Det börjar bli lite pinsamt med kommunens upphandlingar. Det mesta verkar ju gå snett på ena eller andra viset.
Vattenverket : Den ekonomiska kalkylen sprack . Förskolan: Den ekonomiska kalkylen sprack. Fenix: Hela nybyggnaden vattenskadad. Och nu äldreboendet ”Mejeriet”.
”Det finns ett tydligt beslut och ett tydligt uppdrag”. Tvivlar inte på det, konstigt vore det väl annars.
”Vi kom inte i mål”. ”Vad då inte kom i mål”. Finns det ingen uppföljning under pågående byggnation.
”På så vis ringar vi in var någonstans det brast”. På vilket vis då.
”Vi är tydliga inom politiken att maten skall göras på Mejeriet” Må så vara med den tydligheten den stannar tydligen inom just politiken, tydligheten skulle kanske förmedlas bättre till den eller de som ansvarar för byggnationen.
”Projekt och upphandling gjordes 2018 och vi förutsätter att man jobba utifrån detta”. Man bör nog inte bara förutsätta att ett så stort projekt skall rulla på utan uppföljning.
Efterlyser ett tydligt ansvar. Inga undanflykter i form av efterhandskonstruktioner.
Håller med fullständigt! Inte mycket som blivit rätt de senaste åren vad gäller investeringar. Är det för många ”kockar i soppan” eller finns det ingen alls.