Nyheter

Mejeriköket: Utredningen läggs till handlingarna

Nyheter Under gårdagen hade kommunstyrelsens arbetsutskott uppe frågan om Mejeriets kök i Skillingaryd och att det inte blev byggt enligt kommunfullmäktiges beslut

– Det har varit mycket resonemang och det kan man ägna sig åt i flera dagar att berätta om… men vi har tittat på alla ritningar och det är mycket riktigt (konstpaus…) man har inte hamnat rätt. Slutsatsen blir den att vi gör inte mer åt det här. Skulle man gjort något så skulle man varit tydlig från början. Svårt att göra det nu. Socialförvaltningen är nöjda och ärendet lägger vi nu till handlingarna, säger Gert Jonsson (M) ordförande i kommunstyrelsen.

– Det är inga planförändringar. Det har blivit fel i ett tidigt stadie och vi har samma syn som vi haft tidigare. Att man ville driva köket i privat regi gjorde att socialförvaltningen inte var med från början, menar Kenth Williamsson (S).

Det var tidigare i höstas vi berättade om att våra äldres matlådor görs i Sörgårdens kök istället för planerade Mejeriets kök. Här berättar Gert Jonsson (M) mer.

Arkivbild

Taggar

Dela


24 reaktioner på Mejeriköket: Utredningen läggs till handlingarna

Jag kom att tänka på en vers jag precis kom på:

”Om nya mejeriet det pågår en het strid-
Om restaurangen många har klagat.
Då var det bättre på Kärda-Kalles tid!
Då kunde man gå in där och få nånting lagat!”

Tro mig Per; Vårt förslag om en restaurang anpassad till ”särskilt boende och trygghets boende” – alltså inte en allmän restaurang med 100 sittplatser, hur detta skulle påverka de äldres aktiviteter och konkurrensen mot andra matställen- diskuterades väl innan beslut. Samtidigt är det som helhet en jättesatsning på nya lokaler för äldre och personal vilket känns riktigt bra!

Göran. Nu har vi ju byggt en restaurang i storlek motsvarande Jupiter (dock ej ännu öppnad på grund av covid-19).
Placeringen togs av en helt enig Kommunstyrelse (inga säryrkande).
Sedan är jag den första att stryka under på att man alltid kan lära sig och att lyssna på andra. Men om man alltid ska invänta att precis alla tycker lika om allting blir det nog aldrig några beslut tagna vilket inte heller uppfattas positivt av medborgarna.
Men bra att vi överens om att det blir ett lyft för alla äldre när allt är igång. Och att det är ett lyft för Skillingaryds centrum och alla invånare. Det är Vaggeryds kommuns största satsning någonsin och det är mot den målgruppen som vi alla vill förbättra för.

Teds hade den godaste husmanskosten.
Nu blir det en till pizzeria (det kan vara gott ibland) men inte flera dagar i veckan
(Hoppas Madde öppnar igen)

Gert. När restaurangen beslutades i fullmäktige var frågan privat eller kommunal regi. Det fanns då inget om antal platser, men det skulle produceras matportioner i större skala.
Jag tyckte då att en restaurang i storlek Jupiter skulle passa, märk väl att då var placeringen ännu inte avgjord.
Nu är Mejeriet snart färdigt vi väntar bara på att Gropabäcken får visa sin vattenspegel. Visst blev det vackrare i Skillingaryds centrum.
För framtiden måste vi alla lära oss känna av vår kapacitet och ödmjukt ta hjälp när så behövs.

Tycker det låter som om alla politiska partier försöker skylla ifrån sig när man läser era inlägg här. Dessutom så kanske ni borde debatterat detta innan det byggdes. Så släpp det nu och lär er någongång att göra saker i rätt ordning i stället för att säga. oj det blev vist lite fel och mycket dyrare i slutändan

Ja. Mats missade protestvågen men det gjorde ni i centern också. Tycker det är synd att ni inte röstade för vårt förslag. Dessutom: Är det någon som tror att Teds hade levt kvar med en stor restaurang för 100 personer som granne?

Ja Ted och Mejeriet har olika grupper av gäster. Lunchgäster som har kort lunch sitter inte inne på Mejeriet som har ett annat tempo. De som vill ta en öl på kvällen har inte Mejeriets lättöl som kvällens mål. Kanske föreningslivet vill ha ett lugnt ställe att lyssna på ett föredrag eller hålla allsång tillsammans med en kaffe + kaka

Nej Göran, jag missade inte protesterna från krögarna. Däremot har jag läst helt andra motiveringar från dem som lagt ner. Ingen av dem har angett att en möjlig konkurrens från Mejeriet skulle vara anledningen.

En fråga till Göran Lemke som är kritisk till restaurang på Mejeriet. Varför röstade du aktivt ja efter votering till detta när frågan avgjordes i Kommunfullmäktige?

Restaurangen på Mejeriet skulle ersätta den omtyckta restaurangen på Jupiter. Den var omtyckt av äldre och andra och fyllde en viktig funktion.
Och det var för den målgruppen restaurangen byggdes.

Mats, du har förmodligen varit uppe i det ”blå”och missade den protestvåg mot Mejeriets restaurangetablering från krögarna och övriga medborgare under 2018. Tror inte du lyssnat på de som tagit sina nedläggningsbeslut.
Förutsättning att driva en restaurang samtidigt med en produktion styrd av krav från beställare om råvaruinköp är dödfött.

Restaurangen skulle ha 100 platser och vara öppet även kvällstid. Den kommunala restaurangen skulle konkurrera mot övriga matställen i kommunen- vilket blir jättekonstigt inte minst i en liten ort som Skillingaryd. Ånnu konstigare nu när såväl Järnvägshotellet som lägerrestaurangen är stängd och för stunden även Teds. Detta skulle dessutom innebära att pensionärerna drabbades då de inte kunde använda lokalerna för samkväm eller liknande då det drevs restaurangverksamhet. Men ni i Centern var ju drivande i denna fråga eller, Göran?

Nu får du ge dig med ljugeriet! Sanningen är den att lokalen skulle hyras ut till marknadsmässig hyra vilket jag hoppas du förstår? Att lägerrestaurangen var/är stängd beror på personalbrist enligt en lapp vid kassan. Att Teds efter lång tid har inget med Mejeriet att göra, i stället har vi nu fått ett läge där det är samma ägare till alla pizzerior/matställen Skillingaryd så det borde ni gilla som är för monopol.

Göran nu förstår jag inte vad du menar. Du skriver att kommunen skulle leka krögare med skattepengar. Det var väl tvärtom, en restaurang skulle hyras ut till en privat krögare. Denna skulle naturligtvis betala hyra som andra.
Sedan undrar jag vilka etablerade krögare som lagt ner på grund av en eventuell etablering i Mejeriet?
De som stängt i Skillingaryd har ju gjort det på grund av att marknaden inte funnits eller av andra orsaker, vad jag vet.

Kenth, jag är inte säker på att det blivit bättre vem som drivit detta! Problemet är att det inte borde planerats för en restaurang med så många sittande gäster!
Hela projektet hade,som Skillingaryds intresseförening tidigt förde fram, kunnat placeras där nu Vsbo byggde.
Krav ställdes från kommunledningen på att restaurangen skulle komma i blickfånget närmast Storgatan.
Därav problem med parkeringar och det totala utnyttjandet av tomterna. Med påföljd av inköp av grannfastighet för 8 miljoner över budget.

Men blir väl inte bättre för det? Ville inte ni ha ”lådtillverkningen” där också? Kan ha missat nåt under resans gång men ni brukar säga nej till det mesta och komma med egna yrkanden på bevarade skolor typ Götafors, men allt läggs nu på historiens sophög med bortutredda skattepengar…

Tror de att de här klumpigheterna faller i glömska bara för att de läggs till handlingarna? Väljarna har nog bättre minne. Det vore väldigt klädsamt att de talar om vad som har gått fel istället för att sopa allt under mattan. Finns det någon politiker som har kurage att tala om varför det gick så fel?

Så blev det med detta försök att leka krögare med skattepengar! Tanken var ju att det skulle produceras stora mängder mat för åldringsvård som ett extra tillskott för en privat krögare?
Det bidde en tumme!
Vad hände, jo några av våra sedan länge väletablerade duktiga krögare blev riktigt oroliga och ledsna på kommunen och slog igen dörren!
Nu är båset tomt och vi får börja betala av denna investering via skatten!
Att det gick att producera mat på Sörgården sa personalen redan 2015, men ingen lyssnar på personalen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *