Nyheter

Mejving: Från livstid till frigiven för mord och att sorgen består…

Nyheter Under ett års tid har vi i (nästan) grannkommun följt Toves försvinnande, sökandet, sorgen och rättegången för hennes mördare. I dag kom domen från Göta Hovrätt där en av flickorna frikändes för mordet. Sorgen och besvikelsen måste vara enorm hos Toves familj och vänner.… 

För ett år sedan hamnade Vetlanda på landets karta. Tove anmäldes försvunnen efter en utekväll. Hela bygden tog sig ut i skog, mark och letade, letade, letade…

Två till synes ”rediga” flickor, unga, oförstörda och till och med ”vänner” med den försvunna Tove, blev anhållna rätt så omgående. Dessa två kunde länge hålla masken för alla förhörsledares frågor och den psykiska påfrestningen det säkert innebär att bli förhörd. Bara det skrämmer mig något otroligt. Hur kan man ha mage att hålla något inne, har de inga känslor över huvud taget? Varför bryter man inte bara ihop? Redan där känns det bara sorgligt och tragiskt. 

I tingsrätten finns en jurist och resterande nämndemän är ”vanliga” människor, valda från länets kommuner och förhoppningsvis har både sunda tankar och förnuft. Deras dom blev livstids fängelse för båda flickorna. Överklagan gjordes. I dag kom Göta hovrätts dom. Straffet tidsbegränsas till 16 år för den äldre tjejen och den yngre frias från mord men dömd för grovt gravfridsbrott i 18 månader. Jag läser igen och igen. Hur kan detta vara möjligt? Hur kan en ensam tjej ta livet av en annan tjej i samma storlek, alldeles själv, utan någon till hjälp? Har inte den yngre någon form av ansvar för sina handlingar, både vad hon gjort, och inte gjort som att ringa efter hjälp, både under aktuella natten och när natt blev dag att de båda återvände till platsen i skogen där de dumpade Tove? 

Just nu känner jag stor besvikelse och stor sorg för svenska rättsväsendet. Som anhörig till Tove måste det här vara grymt avslut på ett fasansfullt och tragiskt år. 

Hur kan det skilja så ofantligt mycket på straffet till den yngre från tingsrätt till hovrätt? Det är rejäla steg i rättsväsendet för oss ”vid sidan om”. Den yngre har faktiskt varit med när Toves liv släcktes. Redan suttit inne i ett år och ”rabatt” blir det säkert. Frågan är då om hur mycket straffet sänks och om det är så att hon suttit ”mer än tänkt”, får hon då skadestånd? 

Under eftermiddagen meddelas att det 16-åriga fängelsestraffet kommer att överklagas ”Hur långt hennes uppsåt har sträckt sig” var en av anledningarna… 

 

 

 

Mina varmaste tankar går till Toves familj och vänner.

Taggar

Dela


9 reaktioner på Mejving: Från livstid till frigiven för mord och att sorgen består…

Denna dom är lika obegriplig som många andra nu för tiden. Vi har ett föråldrat rättssystem som inte alls fungerar i dagens samhälle.

Hur mycket kan vi lita på Sveriges rättssystem, när domen ena dagen blir skyldig (= livstids fängelse) men en tid senare blir ej skyldig (= 18 månader för gravskändning men inte mord). Idag tar man steget fullt ut och säger att om 20-åringen inte erkänt hade inte heller hon kunnat dömas för mord!
Ligger problemet hos polisen eller åklagaren eller båda när det slutar i bristande bevisning?
Vari ligger problemet hos domstolarna när den presenterade utredningen resulterar i så spretande bedömningar?
Hur skall vi som medborgare kunna ha förtroende för rättsväsendet?

Nu ifrågasätter tydligen hovrätten kvaliteten på polisens utredning. Man säger också att att 19-åringen ljuger. Men det finns inte utredningsunderlag för att fälla 19-åringen, och tydligen var det snudd på att man inte kunnat fälla 20-åringen heller. Skrämmande, tycker jag.

Helt otroligt. Johanna skulle aldrig klara av henne ensam. Tove var en vältränad idrottstjej. Den andra säger att hon sov, helt osannolikt. Liten lägenhet med all denna tumult. Dessutom bevisat massor av steg från hennes mobil. Sedan har hon varit tyst länge om vad som hänt. Solklart att hon vetat, varit inblandad och velat komma undan.

Tänkte det då för nästan ett år sedan, vilka hårdnackade kvinnor, men som alla kriminella, så förnekar de allt och hittar på egna lögner. Jag tror själv att båda var med, annars hade den äldsta haft självförsvarsmärken av naglar i ansiktet och händer som ströp.😥😥

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *