Nyheter

Mejvings krönika: Kommunens bortglömda ungdomar…

Nyheter Det maler sakta i kvarnarna brukar man säga och epa-ungdomarna växer till antalet och är fortsatt bortglömda…

Sixten från Vaggeryd ställde ut sin fina epa på motormässan i Jönköping för snart ett år sedan och vann fint pris

A-traktorer, eller epa som jag fortfarande kallar det, ökar i samhället och alla kanske inte är så glada åt det. ”De är i vägen”, ”De spelar för högt”, ”Varför hänger de på parkeringen”… Ja, det är inte lätt att vara ungdom när man inte får träffas någonstans. Att ha en frihet med att kunna ta sig mellan hem, skola, fritidsintresset eller bara att träffa kompisar, och att kunna göra det med tak över huvudet är väl toppen och ur säkerhetssynpunkt det allra bästa. Som landsbygdsbo så ser jag det som självklart för ungdomar som ännu inte nått körkortsåldern.

Det som jag förundras över är kommunens, rent ut sagt, lathet vad gäller beslut när det handlar om bygdens motorburna ungdomar, då både motioner och debatter gjorts. Förra helgen var jag på årsmöte i Smålands Bilsportsförbund. En av årsmötets föreläsare, och höjdpunkten, var klubbordförande i Vetlanda som tillsammans med epa-ungdomen Frida kom till årsmötet och berättade om sitt projekt som startades upp under hösten. Från 10-tal medlemmar i Facebook grupp till över 200 på några månader, engagerad kommun som tillsammans med motorklubben arrangerat träffar med korv- och hamburgergrillning. Enkelt. Bara att vara någonstans att träffa likasinnade. När Thomas och Frida, under årsmötet berättat om sitt projekt för bygdens ungdomar i Vetlanda, ställer sig SHRA Jönköping upp. Då hade de liknande projekt…  Under förra året kontaktade Gnosjö kommun styrelsen i Skillingaryds MK och vill ha ett samarbete gällande epa-ungdomarna.

Nu kommer jag till det jag ville ha sagt från början. Varför väljer inte kommunen att ta kontakt med Skillingaryds MK när frågan varit aktuell i några år?

Intresserad som jag är har jag i ett protokoll från kultur- och fritidsnämndens sammanträde i juni 2022 läst att ”man väljer att inte gå vidare med projektet Motorintresserad ungdom då kommunen inte har något fordonsgymnasium, vilket är förutsättningen för att kunna driva ett Motorintresserad ungdom-projekt i föreningsform”. I samma protokoll finns att läsa att ”förvaltningen ska ta kontakt med distriktstyrelsen för att informera om projektet”, fast det här skulle gjorts efter nämndens beslut 17 juni 2021.

Ingen telefonlur har lyfts till distriktsstyrelsen och man undrar såklart varför ingen har hört av sig till Skillingaryds Motorklubb i stället för distriktstyrelsen? Kan vara så att man inte vet att vi har en anläggning utanför byn där kan vi samla ungdomarna, epa-traktorerna, grilla korv, umgås, köra teknikbana och ordna event med diverse teman.

Det kanske är så att en lokal, att vara och mecka i, är det mest önskvärda (angavs som vara anledningen då vi inte har något fordonsprogram på Fenix). Jag tror att man behöver börja med att samla ungdomarna någonstans. Och motorklubben vore väl vara en perfekt projektkollega, alla ungdomar som har en epa – har ju faktiskt någon form av motorintresse…

Taggar

Dela


3 reaktioner på Mejvings krönika: Kommunens bortglömda ungdomar…

Hur glad blir man inte att det äntligen är någon som ser dessa ungdomar. De är helt fantastiska och med deras motorintresse tillkommer också en mycket bra syn på alkohol som inte hör ihop med intresset. Stötta dem, hjälp dem och genomför något för dem så kanske fler ungdomar väljer att köra bil istället för att festa loss…

Tveksam till att skattebetalarna är så intresserade av att sponsra detta dyra särintresse. Tänk på alla mindre bemedlade. Kanske där kommunen ska lägga sitt krut än att bistå med resurser till dem som uppenbarligen har det väldigt bra ställt? Har man råd med epatraktor och att åka runt och nöjesåka vid dessa bränslepriser, ja då har man säkerligen möjlighet att ordna lokal och annat också.

Jag har inget emot epakulturen på något sätt men helt galet om kommunen går in och sponsrar, givet att det finns ungdomar i utanförskapssituationer som knappt har råd med nya kläder.

Är precis det vi ska göra! Äntligen blir det en utredning om hur vi ska gå vidare, ett spår är ett samarbete med UC/UG som jag tror på som en bra väg att börja. Var i onsdags och hälsade på hos SHRA och pratade med de som drev det hela, var cirka 40-50 EPA-ungdomar där varav cirka 10 tjejer. Nu vet vi hur de lagt upp det hela och vore bara att ta rakt av faktiskt, vi skulle bjudit in Mats Bergman men blev inte av och vet ej orsaken. Nu kan vi bara gå framåt och inte helt nödvändigt med att behöva meka i början heller men återkommer med mer info när jag vet mer. Roligt att andra börjar intressera sig, började med att få till det för 2-4 år sedan men då var intresset svalt från övriga partier minst sagt. Därför är jag förhoppningsfull denna gången, finns mer än idrottsintresse bland våra ungdomar! Alla samarbeten är positivt så vad väntar vi på? Nu kör vi!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *