Nyheter

Mer jämlik vård för länets barn

Nyheter Nu ska sjukvården för barn bli mer jämlik.

Nu ska inte barn som behöver vård i 48 timmar eller mer behandlas vid sjukhuset i Värnamo. I stället skickas barnen till Ryhov.

Det betyder att barn i Vaggeryds- och Värnamo kommun nu ska behandlas på Ryhov i Jönköping. Detta under förutsättning att barnen beräknas behöva vård i 48 timmer eller mer.

Samma sak gäller barn som annars skulle fått vårt på lasarettet i Eksjö.
Frågan var uppe på regionfullmäktige redan i november 2017. Frågan återremitterades då.
Sedan dess har en  kartläggning gjorts av en arbetsgrupp bestående av verksamhetscheferna för ortopedklinikerna, kirurgkliniken samt för barn- och ungdomsmedicinska kliniken.

Arbetssättet som föreslogs 2017 fortsätter i stora drag att gälla.   Redan idag skickas alla barn under fyra år med buksmärta och skalltrauma till barnkliniken på Ryhov.  Nu gäller det även de barn som är över fyra år och kommer att behöva kirurgisk eller ortopedisk vård i mer än 48 timmar.
På barnkliniken på Länssjukhuset Ryhov har över hälften av sjuksköterskorna  specialistkunskaper för barnanpassat bemötande, information och delaktighet för att underlätta när det gäller exempelvis provtagningar och andra undersökningar.

På barnkliniken finns också tillgång till andra professioner med barnkompetens som till exempel fysioterapeut och dietist.   Alla barn som blir akut sjuka ska alltid till närmsta akutmottagning. De som inte behöver specialistvård kommer fortfarande att handläggas inom primärvården. Barn som behöver specialistvård inom kirurgin och ortopedin, och som kan åka hem inom 48 timmar kommer, precis som idag, att vårdas på sitt närmsta sjukhus.  Det nya arbetssättet gäller från årsskiftet och kommer att utvärderas efter ett år.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *