Nyheter

Metallindustrin i Vaggeryd dokumenteras

Nyheter I Magnisa stuga träffades under tisdagen en grupp som håller på samla material till en bok om metallindustrins historia i Vaggeryd.

– Idén kom till för några år sedan när jag pratade med min tidigare arbetsgivare Allan Ragnarsson. Det finns inget som beskriver metallindustrin i Vaggeryd. Det har ju ändå varit en ganska stor del och den finns fortfarande kvar. Möbelindustrin finns ju väl dokumenterat. Därför samlade vi ett litet gäng från början men vi har blivit fler och fler med tiden. I dag har vi vårt trettonde möte, berättar Mats Bergman som är en av initiativtagarna till boken.

– Nu har vi ungefär 40 företag på vår lista som vi skriva om, en del mer och andra lite mindre. Ursprunget är egentligen Victor Mattsson, som steg av tåget här och efter en tid startade Vaggeryds chuckfabrik. Det har ju sedan genererat väldigt många andra industrier, säger Mats Bergman och fortsätter.

– Boken kommer att handla om tiden från 1911 och framåt, men vi försöker också skriva om det som händer just nu. Målet är att boken ska vara klar inom ett par år.

Tanken är att boken kommer att ges ut av Waggeryds museiförening. Lars-Evert Eskilsson är den som håller ordning på texten och Camilla Appelqvist hjälper oss med bilder till boken.

– Det som slår en vid varje möte är ju hur oerhört många företag det har funnits och även finns. Varje gång vi jobbar med det här så dyker det upp nya företag, berättar Anders Mattsson.

– Vi efterlyser foton till boken. De som har arbetat på metallindustrin i Vaggeryd kanske har bilder hemma som kan passa i boken. Dessa får man gärna låna ut till Camilla i Magnisa stuga, så kan hon scanna in dem, avslutar Mats Bergman.

Nils-Sture Lindahl, Mats Elmgren, Mats Bergman, Sven Nord, Sonny Bertilsson, Bengt Nord och Anders Mattsson på trettonde mötet om boken. Foto: Martina Ojala

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *