Nyheter

Michel ser ljust på framtiden

Nyheter Vi har träffat Michel Magnusson som startade sin anställning som verksamhetschef i april förra året och hade massor av idéer för att utveckla verksamheten på Folkets Hus i Vaggeryd

Michel Magnusson vid årets fiskemässa

Idéerna finns kvar men det blev ju inte riktigt som han hade hoppats på och det har varit ett ganska trögt år där ekonomin blivit väldigt ansträngd. Som hos så många andra har pandemin satt käppar i hjulen.

– Våra lokaler har vi ju kunnat hyra ut ändå men det har varit till mindre grupper och så har vi trafikskolan som fast hyresgäst och kulturskolan som kommer att bedriva sin verksamhet här när det är stängt i deras lokal. NBV hyr av oss fem kvällar i veckan också med ungdomarna mellan åtta till arton år som dansar. Fiskemässan som vi har anordnat nu går ju under pandemilagen så där har vi kunnat ta in trettio personer, berättar Michel

– Vi är ju helt klart bidragsberoende i den här föreningen och vi har fått en del stöd från kommunen, ett verksamhetsbidrag för att rädda situationen. Men tänk att få vara ekonomiskt oberoende och kunna driva verksamheten utan att få tänka på pengar.

Folkets Hus drivs av en ekonomisk förening som startades redan 1916 av arbetare i bygden som ville ha en egen samlingslokal. Huset är byggt 1923 och kostade sextontusen kronor att bygga upp. Föreningen fungerar så att man köper andelsbevis som från början kostade tio kronor men i dag betalar man hundra kronor för en andel. Det fungerar som ett aktiebolag ungefär och alla som har en andel får komma på årsstämman.

Ewa Karlsson som är ordförande i föreningen har mycket att berätta om föreningen och byggnaden. Hon berättar bland annat om att byggnaden brann ner och byggdes upp igen, om föreståndarna som arbetat här tidigare och att i princip alla som arbetade som vaktmästare här för faktiskt bodde i huset.

När Michel berättar om att han är verksamhetschef på Byggnadsföreningen Framåt brukar folk tycka att det låter spännande och fråga vad han gör då?
– Jo, jag städar toaletterna på Folkets Hus, säger Michel med glimten i ögat. Nä, det är ett väldigt omväxlande jobb och handlar ju om allt möjligt som att visa bio, fixa fika, bokföring och träffa kunder.

– Min tanke är att det ska vara juste ett folkets hus, det är inte jag som ska bestämma vad som ska hända och arrangeras här, det är folkets influenser som ska bestämma vad som händer här. Min roll är egentligen att se om det är praktiskt och ekonomiskt genomförbart. Vaggeryd har förändrats ganska mycket och det har kommit in människor från hela världen. Så vi måste ju försöka att hänga med och göra sånt som folk vill ha. Det hade varit roligt att anordna sportevenemang och vinprovningskvällar eller liknande men det kräver vissa tillstånd, säger han.

– Nu ser vi i alla fall ljusare på framtiden och om restriktionerna lättar framåt kan vi sätta i gång med bion igen efter sommaren, avslutar Michel.

En romantisk tavla från förr  [1/3]

Andelsbevis som kostade tio kronor för många år sedan  [2/3]

Ewa Karlsson, ordförande och Michel Magnusson, verksamhetschef  [3/3]

Taggar

Dela


5 reaktioner på Michel ser ljust på framtiden

Nu är det bara fantasin som sätter gränser för folkets hus. Lycka till önskar jag styrelse och verksamhetschefen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *