Nyheter

Midsommarafton på Bäckalyckan – som vanligt

Midsommarafton på Bäckalyckan – som vanligt

Nyheter Våra seder och traditioner förändras hela tiden.

Snart är det väl bara midsommarfirandet på Bäcklyckan utanför Vaggeryd som består. Där är midsommarfesten på god väg mot sin 50:e upplaga.

I år får besökarna lyssna till Erling ”Elivs” Lundberg med Ten Swedes samt de alltid lika populära glädjespridarna från Tofterydsrevyn med Tyra och Ester i spetsen. Det blir förstås också dans kring midsommarstången tillsammans med Tenhults folkdanslag. 
Årets upplaga blir förmodligen den 46:e i ordningen sedan starten 1971. Men vi skriver förmodligen eftersom meningarna går aningen i sär om när midsommarfirandet på Bäckalyckan startade.

– Vi vet i alla fall att under hela 1960-talet var vi upptagna med NTO-mästerskapen i fotboll som alltid hade sina finaler under midsommarhelgerna. Vi började i ganska liten skala men under årens lopp har midsommarfesterna vuxit. Vi brukar ha mellan 1500 och 2000 personer, berättar Uno Wallenberg som varit med under hela den långa resan.
Dessförinnan var det framför allt Folkets Park som hade monopol på midsommarfirandet i Vaggeryd. Men 1971  hade verksamheten i folkparken avvecklats för gott.
Innan midsommarfesterna startade hade logen Nordstjernan arrangerat vanliga sommarfester tidigare i juni med dåtidens kändisar, typ Göingeflickorna och Sonja Stjernquist.
Men för midsommarfirandet valde man istället en lågbudgetlinje med fri entré, ett eller annat framträdande, lotterier, chockladhjul, bingo, tipspromenad och servering med mera.
Men det viktigaste har varit umgängesformerna. Under några timmar på midsommaraftons eftermiddag har det alltid funnits plats för möten, ofta över en kopp kaffe med hembakt bröd.
Många av besökarna på Bäckalyckan på midsommarafton kommer för övrigt från grannkommunerna. Ryktet om de otvungna men samtidigt mycket städade umgängesformerna har spritt sig.
I år kommer festfixarna med Thore Ohlsson, Roland Emanuelsson, Seth Andersson och Uno Wallenberg i spetsen basa över 70-75 funktionärer som tjänstgör i skift vid de olika attraktionerna. Många i denna stora skara är inte ens medlemmar men ställer upp eftersom de ser vilken viktig funktion festen fyller. Deras belöning blir det samkväm fram på kvällskvisten med sommarbuffé, jordgubbar och ostkaka.

Nu återstår att se hur många som kommer till Bäcklyckan på midsommaraftons eftermiddag.

– I år får vi ett bättre grepp om hur många eftersom vi för första gången kommer att ta ut en parkeringsavgift på 20 kronor, berättar Thore Ohlsson.
Han betonar att parkeringspengarna i år kommer väl till pass eftersom föreningen har fattat beslut om att vestibulen på Bäckalyckan ska byggas ut.

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *