Nyheter

”Midsommarblot”: Del 4

Nyheter Här kommer den fjärde delen i vår sommarföljetong ”Midsommarblot".

Här kommer den fjärde delen i vår sommarföljetong ”Midsommarblot". Bilder: Pixabay/Historiska Media. Montage: David Alin

Doften av nybryggt kaffe spred sig i huset och lockade till sig Jill. Hon tog emot muggen som Niklas räckte fram.

”Märkligt att vara här”, sa hon.

”Förstår det”, sa Niklas. ”Hur länge stannar du?”

Jill skruvade på sig. ”Jag har ringt efter en taxi.”

Niklas blev mållös. Tänkte hon åka efter bara ett par timmar? Han hade hoppats få en chans att prata om de år som gått, att hon skulle stanna åtminstone en dag eller två.

”Men hur tänker du angående Gunnars kvarlåtenskap?”

”Jag tror att du är kapabel att lösa det”, sa hon och tittade ut genom fönstret där taxin just stannat. ”Tack för kaffet!”

Hon ställde ifrån sig muggen. ”Kul att se dig. Vi håller kontakten.”

Och med de orden försvann hon. Niklas stod kvar en lång stund och försökte reda ut känslorna som blossat upp. Mötet med den förlorade systern hade rört till det i hans inre. Till slut var det ilskan som fick ett grepp om honom. Hade hon mage att överlåta allt det praktiska åt honom? Att tömma huset skulle ta flera veckor.

Han gick genom rummen och betraktade det som varit Gunnars liv. Varenda liten sak hade haft betydelse för hans pappa. Vad skulle Niklas göra med böckerna som fyllde ena kortväggen i vardagsrummet? Tavlorna? Ville Jill inte ha någonting? Inte ens som minne av sin pappa?

Han drog fötterna efter sig i trappan, gick över hallen och in i arbetsrummet. Han förnam den svaga doften av Jills parfym blandad med tobaksrök. Skrivbordet var belamrat med gulnande tidningsurklipp och andra papper. Niklas tittade på blocket som låg vid sidan om. Den välbekanta handstilen fick det att knipa i hjärttrakten. Saknaden och tomheten gick inte längre att bortse från. Hade Jill drabbats av samma känslokval? Var det därför hon lämnat huset så hastigt? Han tvivlade på det. Systern hade snarare verkat känslokall och ointresserad.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *