Nyheter

Midsommarkul för sommarlovslediga

Nyheter På UC i Vaggeryd var det igår midsommartraditioner, både praktiskt och teoretiskt.

Maria Eklind och Elin Ljungqvist berättade midsommartraditioner  [1/5]

Leopold Vilén och Olle Malmberg  [2/5]

Mikael Svenningsson på Svenska kyrkan fixar till midsommarstången utanför UC i Vaggeryd  [3/5]

Från vänster Johan Gunnarsson på gitarr, Andreas Ljung på dragspel samt Elin och Maria från Kulturarva. Foto; Tommy Wallin  [4/5]

Midsommarfirandet fick under eftermiddagen flytta in i sporthallen. Foto; Elin Ljungqvist  [5/5]

I Svenska kyrkan, rakt över UC, bakades det tårtor för glatta livet, församlingspedagogen Mikael Svenningsson förberedde midsommarstången och Andreas Ljung tog med barnen ut för att leta blommor.

Inne på caféet har ungdomarna gjort huvudkransar av pappkartonger. Leopold Vilén är en av dom.

– Ja, vi ska fira midsommar här snart. Vad jag sen ska göra på sommarlovet är att vi ska åka till Grekland en vecka och bo på hotell, menar Leopold.

Elin Ljungqvist och Maria Eklind från Kulturarva var på plats för att pratat om midsommartraditionen.

– De flesta tror att midsommarfirandet kommer från landsbygden och Dalarna, men egentligen är det bara sillen som är svensk, börjar Elin Ljungqvist berätta när vi träffar tjejerna från Kulturarva på ungdomscaféet på Jönköpingsvägen i Vaggeryd.

– Midsommarstången är från tysk härkomst, från början kallades det Majstången, maja betyder lövad stång, och kom till Sverige på 1600-talet.  Det var inte så mycket löv i maj, så man flyttade fram firandet till just midsommarafton istället, för att ha något att klä stången med, förklarar Elin.

– Under midsommarhelgen firade man Johannes döpares dag och då tände man bål, men man insåg snart att det var inte så smart att tända bål då det var den ljusaste kvällen på året, därför firar man nu med midsommarstång istället, avslutar Elin.

Förutom vi, firar Finland även midsommar, och dagen till ära på Sommarkul har Maria Eklind tagit på sig sin Östbodräkt som det efter lunch, skulle dansas runt stången, i.

Elin Ljungqvist tar med oss på en resa i midsommarens historia. Klicka här

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *