Nyheter

Miias unika utredning fortsätter

Nyheter I ett av rummen på arbetsmarknadsenheten finns Miia Anserén. Hon är unik i sitt slag och att vår kommun har en egen ”Lyxfällan” kanske inte många vet.

Miia Anserén har format sin egen verksamhet

Den ekonomiska unika utredningen är ett projekt som byggts upp från grunden. I fyra år har Miia Anserén, Skillingaryd, hjälpt kommuninvånare med ekonomisk utredning och nu har pengar anslagits, så hon får fortsätta ett år till.

– Från början var det arbetsförmedlingen som frågade om jag ville jobba med ekonomisk utredning och jag har nu byggt upp den unika verksamheten helt från grunden, säger Miia som har socionom-, undersköterske- och socialpedagogsutbildning i bagaget.

– Jag jobbar i förebyggande syfte med gymnasieeleverna på Fenix. Jag berättar vad som händer när man inte betalar sina skulder, allt från betalningspåminnelser till kronofogden. Det är en större frestelse och lättare för alla att ta snabblån idag, berättar Miia som anger att SMS-lånen och blancolånen utan säkerhet är farligast.

– När invånarna kommer till mig med sina ekonomiska bekymmer har man oftast bortsett från räkningarna och slängt dem helt enkelt, säger Miia som fortsätter att berätta att de som får hjälpa av henne mår mycket dåligt av att de hamnat i ekonomisk härva.

– Jag släpper inte personen, enda kravet jag har är att de måste vara självgående och vilja komma ur sin kris. När man kommer till mig gör jag en ordentlig utredning och analys. Scannar fakturor och är steget före. Många som kommer till mig vill ha skuldsanering, men har de betalningsförmåga och om det går så hjälper jag dom ur krisen via förhandling med fordringsägarna istället, berättar Miia.

– Väldigt spännande jobb och många som har blivit hjälpta. Två tredjedelar av de som kommer till mig är män mellan 25 – 60 år. Jag har inget trollspö jag kan använda och det är ingen dans på rosor, utan här är det hårt arbete och rättvis utredning som gäller. Varje vecka, samma tid, träffar dom mig och vi går igenom deras fakturor, jag ser till att vi tillsammans ringer fordringsägarna och om de har en betalningsförmåga gör vi en avbetalningsplan, säger Miia.

Miia Anserén har kontakt med arbetsförmedlingen, kronofogden, socialförvaltningen där nya lagar tillkommer ofta så att hon är uppdaterad inför kundens besök.

– Jag brinner verkligen för mitt arbete och det bästa är att se mina kunders glädje när de blir hjälpta. Det är ett väldigt tacksamt och spännande jobb, avslutar Miia.

Miias verksamhet är en fristående enhet i kommunen och den ska inte förväxlas med den rådgivning och skuldsanering kommunen enligt lag är skyldig att erbjuda invånarna. Enheten arbetar med kunderna under en längre tid för att om möjligt få till en varaktig förändring i beteendemönstret. Enheten har ett förebyggande syfte ett samarbete med Fenix för att eleverna, i tidig ålder, skall komma till insikt med vikten av att hålla ”Koll på pengarna”. Utredningsenhetens arbete erbjuds till vuxna och myndiga personer skrivna i Vaggeryds kommun som har ett privathushåll med månatliga fakturor som hyra, elräkningar med mera som har svåra ekonomiska problem som man inte klarar av att hantera själv. Utredningsenheten med Miia i spetsen kan vägleda och dirigera kunden men det är kunden själv som måste göra jobbet.

Miias ekonomiska utredningsverksamhet består av motivationsarbete, beteendeförändringar, förebyggande arbete, uppföljningar, hembesök, myndighetsärenden, enkätundersökningar, ekonomiska rapporter och utredningsarbete.

För någon vecka sedan fick hon ”Veckans ros” av sina arbetskamrater för sitt engagemang.

Miia bor i Skillingaryd och hjälper invånare med sin unika verksamhet

Miia belönades med "Veckans ros"

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *