Nyheter

Dementerar nytt pengaregn över skolan

Nyheter Under tisdagen gick det ut ett pressmeddelande från regeringskansliet som lät berätta att man hade förstärkt ett statsbidrag till grundskolan med flera miljarder. Men att det skulle regna miljoner över skolorna i Vaggeryds kommun dementeras av utvecklingsledaren Jimmy Lindberg.

Regeringen gick ut med att de har förstärkt statsbidraget till landets skolor med 7,5 miljarder. 11,5 miljoner av de pengarna skulle landa hos skolorna i Vaggeryds kommun. Var fjärde elev i den svenska grundskolan kan inte läsa ordentligt och skolminister Lotta Edholm kallar det hela för en läskris.
– Min förhoppning är att det här statsbidraget på cirka 272 miljoner kronor till Jönköpings skolor kommer att bidra, säger hon i ett pressmeddelande från regeringskansliet.

Enligt pressmeddelande, som i sin kontext är formulerat som att det är nya pengar det handlar om, står det att skolorna i Vaggeryds kommun kan ansöka om 11 491 043 kronor. Sanningen är dock att det inte är några nya pengar det handlar om.

Jimmy Lindberg är utvecklingsledare i Vaggeryds kommun och han förklarar:
– Pengarna som fördelas ut gäller statsbidraget för stärkt kunskapsutveckling, men hette tidigare statsbidrag för likvärdig skola. Det är alltså inte ett helt nytt bidrag även om bidragsramen från staten höjdes något. Bidragsramarna har dock varit kända av oss på BUN sedan i början av året och medlen har redan räknats med i nuvarande budget. Det är tyvärr alltså inte tal om ett extra tillskott utan en ”gammal nyhet” där förutsättningarna varit kända av oss sedan tidigare.

Vi har sökt en kommentar från skolministern genom pressekreteraren Ellen Kult. Men de har inte återkommit.

Pressmeddelandet i sin helhet:

272 miljoner till skolorna i Jönköpings län
TIS, MAJ 07, 2024 07:00 CET
Många skolor är i en tuff situation med ökade kostnader. Regeringen förstärkte därför statsbidraget för stärkt likvärdighet och kunskapsutveckling till 7,5 miljarder kronor för 2024. Skolverket har beslutat hur mycket varje skolhuvudman har möjlighet att ansöka om.

– Sverige har en läskris där var fjärde elev inte kan läsa ordentligt. Vi behöver göra mer för att vända utvecklingen och min förhoppning är att det här statsbidraget på cirka 272 miljoner kronor till Jönköpings skolor kommer att bidra, säger skolminister Lotta Edholm.

Skolverket har beslutat om bidragsramarna för 2024 för statsbidraget. Bidragsramarna är den summa som avgör hur mycket huvudmännen för kommunala och fristående skolor kan ansöka om.

De kommunala skolorna i Jönköpings län kan totalt ansöka om cirka 272 miljoner kronor. Medlen kan användas för utökade insatser som stärker likvärdigheten och kunskapsutvecklingen. Pengarna kan till exempel användas för att sätta in ytterligare tidiga stödinsatser, för att bilda fler särskilda undervisningsgrupper och för att anställa fler speciallärare. Statsbidraget betalas ut till kommunala och enskilda huvudmän för förskoleklass, grundskola och fritidshem.

Så här mycket kan kommunerna i länet ansöka om:

Aneby 5 320 791 kr
Eksjö 15 627 861 kr
Gislaved 29 987 629 kr
Gnosjö 8 597 329 kr
Habo 8 068 565 kr
Jönköping 78 752 167 kr
Mullsjö 5 677 381 kr
Nässjö 31 532 780 kr
Sävsjö 11 687 797 kr
Tranås 15 826 458 kr
Vaggeryd 11 491 043 kr
Vetlanda 23 104 928 kr
Värnamo 26 163 744 kr
Källa: Skolverket

Även de enskilda huvudmännen som har skolor i länet kan ansöka om medel. Vilka summor det rör sig om går att läsa på Skolverkets webbplats.

Satsningen bygger på en överenskommelse mellan Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.

 

Genrebild. Foto: Pixabay

Taggar

Dela


5 reaktioner på Dementerar nytt pengaregn över skolan

Skäms regeringen som skiter I barnen och skolan. Skäms, vi måste rädda upp detta med barnen som mår dåligt. Barnen är vår framtid. Skäms ni politiker

Det blir allt tydligare att den nuvarande högerregeringen pressmeddelande bör klassas in i den art utav budskap som utgör trollbudskap.

Här har man nu skapat nytt namn på ett statsbidrag och därmed hävdat att dessa pengar utgör en ny satsning.

Detta innebär att M, L, KD och SD gör ett trolleri med statsbidrag som tidigare år varit kända och kommunen redan räknat in i sin budget.

Stort tack till redaktionen på Skillingaryd.nu som uppmärksammar nuvarande regerings försök att trolla om sina falska extra insatser till kommunerna.

Sanningen kommer alltid till slut att segra!

Jag tycker det borde utlysas: ”Ett civilt Undantagstillstånd” till förmån för nybyggnation av skolor i Vaggeryds kommun.

Detta borde lösa plan- och byggprocessen.

Claes Johansson (S)

Det blir många baracker i kommunen för de pengarna. Eller ska vi testa att bygga för hållbar tillväxt i kommunen?.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *