Nyheter

Miljö-bygg sluter sig ytterligare

Nyheter Miljö- och byggnämnden meddelade för några dagar sedan att man lämnar ut handlingar till pressen inför sina nämndmöten, men nu har man ändrat sig. Nu hänvisar man plötsligt till en dom i kammarrätten som avslagit en överklagan från en annan tidning.

Johnny Wackt, ordförande i miljö- och byggnämnden. Arkivbild

Tydligen är det så att politiker och tjänstemän inte vill att invånarna i Vaggeryds kommun ska få veta något om ärendena som är aktuella förrän efter det att de är beslutade. Det är kommunens syn på demokrati.

Ordförande Johnny Wackt (KD) säger att man inte kan lämna ut några handlingar då nämnden har myndighetsutövning. Det stämmer nog i vissa ärenden men inte i allt. Socialnämnden lämnar exempelvis utan alla handlingar förutom dem det är sekretess på.

Från vår tidning har vi vid flera tillfällen påtalat att andra nämnder lämnar ut handlingarna till pressen i god tid före mötena. Till miljö- och byggnämnden har vi som regel fått dagordningen och aktuella handlingar cirka en timme före presskonferensen som är direkt efter nämndmötet. Nu begärde vi att få denna information tidigare för att kunna läsa på och presentera en bättre rapportering. I stället för ökad information från kommunen blir det motsatsen. Nämnden sluter sig ytterligare.

Denna gången fick vi dagordningen till nämndens möte några dagar i förväg men några handlingar fick vi inte ens vid dagens presskonferens som enbart skulle genomföras muntligen utan att pressen skulle få tillgång till någon form av beslutsunderlag. Med anledning av det lämnade vi presskonferensen då vi inte har möjlighet att lämna en fullgod rapportering baserad på enbart muntlig information från närvarande politiker och tjänsteman.

Här nedan ses vilka ärenden som var aktuella i dag.

Där det står bilaga är det ingen bilaga med ut till pressen denna gången, vilket annars varit fallet tidigare i år:

1. Godkännande av dagordning

2. Meddelanden Bilaga

3. Delegationsbeslut Bilaga

4. Kurser och konferenser –

5. Fåglabäck 2:6, Smålands Miljö AB – begäran om redovisning gällande lagring av avfall Bilaga

6. Götaströms Golfklubb – avgift för tillsyn enligt miljöbalken Bilaga

7. Svenarums avloppsanläggning – åtgärdsplan Bilaga

8. Medborgarförslag – Ta bort ormtillståndet i kommunen alternativt byt ut det mot (avgiftsfri) anmälningsskyldighet Bilaga

9. Hålabo 1:37 – förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus Bilaga

10. Skogshyltan 1:11 – förhandsbesked och strandskyddsdispens för uppförande av komplementbyggnad Bilaga

11. Hagshults-Torp 2:8 – förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus Bilaga

12. Basseberg 2:12 – bygglov för nybyggnad av maskinhall/garage Bilaga

13. Nöthult 1:5 – förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus Bilaga

14. Programbudget 2018 Bilaga

15. Övriga ärenden

Taggar

Dela


2 reaktioner på Miljö-bygg sluter sig ytterligare

Att inte vilja dela den information man har, är ju direkt odemokratisk. Kanske känns det bättre att dela den på sin egen hemsida, vilken väldigt få läser, än att få invånarna intresserade och aktiva. – Det är dock kontraproduktivt och ganska enkelt:
Är man ärlig och står för sina åsikter, så tål man också att granskas. Även om inte det är majoritetens åsikt, ger det ändå respekt. Motsatsen är än mer sann… blir man påkommen med att inte vara ärlig, så är förtroendet förbrukat i samma sekund.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *