Nyheter

Miljö redovisades på fullmäktige

Nyheter Lina Larsson, miljöstrateg Vaggeryds kommun, informerade om miljöredovisningen och politikerna skulle godkänna densamma men först en mindre miljödebatt i fullmäktigesalen i Skillingehus… 

Miljöredovisningen 2022 är den första uppföljningen av miljöprogrammet 2022-2025. I miljöredovisningen 2022 redovisas uppföljning av mål, strategier och åtgärder för 2022. Varje nämnd och bolag har, via förvaltningarna, rapporterat på vilket sätt åtgärderna har genomförts, hur man arbetat mot målen samt lämnat underlag till statistiksammanställning. Utifrån inkomna underlag har kommunledningskontoret upprättat en miljöredovisning för kommunkoncernens samlade miljöarbete under 2022. På plats på sammanträdet under kommunfullmäktige fanns Lina Larsson, miljöstrateg, som informerade:

– Vi har elbilar, vi kan inte tanka något annat. Vi ligger på ungefär samma procent. Drygt 30 procent som är elbilar. Det har inte hänt jättemycket, prognosen 2023 sjunker kraftigt då socialförvaltningen valt bort elbilar. Siffrorna gällande körsträckan går upp och ned. Vi är fortfarande en verksamhet som reser, men det stack tillbaka 2022 och vi har inte lyckats hålla i trenden att reda mindre. Kollektivtrafik per invånare, ser vi en positiv upphämtning efter pandemin. Linje 500 har gjort det attraktivt att resa. När det gäller cykelvägar ökar detta sakta men säkert. 

– När vi tittar på fjärrvärme pekar det uppåt likaså solceller, energi och klimatrådgivning. Förnyelsebar energi använder man till 100 procent. Sol- och vattenkraft har vi, men ingen vindkraft. Klimatpåverkan från byggnader kan vi inte mäta i dagsläget. Produktionen av solenenergi i kommunkoncernen ökar. 

– Vi fortsätter att minska matsvinnet, 32 procent från 2019 till 2022, väldigt fina siffror och vi har hållbarhetskrav vid upphandling. Farliga kemikalier har vi börjat jobba med. Vi jobbar med klimatanpassning i planeringen, värmeböljor, torka och så vidare är nytt. Ekologisk mat dippar. Kostchefen är nöjda med att dippen inte är större än vad den är med tanke på prishöjningarna. 

– Vattenmålen ser vi minskad övergödning. Grundvattenförekomster med god status, vi har en kommunal vatten- och avloppsplan. Vi är sämre på vattenskyddsområde och tillsyn på vattenskyddsområde och jordbruksverksamheter. 

– Det har restaurerats våtmark och ökat andelen löv- och tallskog, stärka miljöer för vilda pollinatörer och ökat kunskapen om allemansrätten. 

Marijo Corkovic (S);
– 30 procent elbilar? 

Lina Larsson;
– Ja. 

Marijo Corkovic (S);
– Funkar det bra på vintern, har hört att de inte startar när det är kallt. 

Lina Larsson;
– Fullmäktige har satt målet att ha fossilfria bilar.

Marijo Corkovic (S);
– Jag tror att vi har sett att vi producerar 4 – 5 megakilowatt. 

Lina Larsson;
– Jag får statistik från fastighetsavdelningen. 

Anna Karin Slunge (S);
– Tack Lina för god sammanställning och redovisning. Jag tycker det är intressant att läsa redovisningen för det nya programmet. Men jag ska lyfta några saker. Jag noterar främst att det är tillfredställande arbete som är i gång. Alla nämnder och bolag är inkopplade i arbetet. Men över lag går klimatarbetet för sakta. Roligt att läsa det här avtalet mellan Waggeryd Cell och Vaggeryds Energi, det är ett härligt och bra initiativ. Jag noterar att Remida är inblandade i mycket arbete, vi måste vara stolta över Remida och det fostrar in en ny generation i miljöarbetet samt goda kontakter med näringslivet. Jag är glad för att vi aktivt behöver återplantera träd. Vi ska värdera träd, de är viktiga för skugga och det liv det ger. Glad över ängsmark och det jobb som gjorts utmed Lagan i Vaggeryd. 

– Jag blev ledsen när jag hörde att socialförvaltningen valt bort el, men när jag hör varför så förstår jag att man inte kan genomföra allt man vill. Beredskapen de har är oerhört viktig. Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. 

Gert Jonsson (M);
– Jag vill också tacka Lina, det här är första året och vi behöver jobba med det här. Givetvis behöver vi ta steg framåt. Men ibland känner man att det inte går tillräckligt fort. Näringslivet ligger lite längre fram än vad kommunkoncernen gör. Är det något som präglar de här besöken är det hållbarhet och ny utveckling. När det gäller fordon i socialförvaltningen finns det inte så mycket att välja på framöver. Bensin och annat kanske inte heller är tillgängligt. Jag tror att vi kommer igen, och det måste vi också. Det är en av de största framtidsfrågorna. Min känsla är att den europeiska miljömålen är viktiga. Vatten är en jättefråga. Vi tar det för givet. Så är det inte överallt. Så kan det också bli här om det blir extremt varma somrar. Bra med spillvärmen i Vaggeryd. Vi har det här med vår fysiska planering också och vi ska tänka på översvämningar. Gjort ett bra arbete inom kostverksamheten. 

Jenny Larsen (KD);
– Viktigt att vi är med i omställningen. Vi känner att vi behöver snäppa upp ett steg. 

Kommunfullmäktige beslutade att godkänna miljöredovisningen som omfattade ett dokument på 70 sidor.

Taggar

Dela


1 reaktion på Miljö redovisades på fullmäktige

Är det någon som vet vad elbilar-cyklar-elmotorer släpper ut i naturen? Det hör man inget om. Är det ingen forskning av dem?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *