Nyheter

Miljon till läroböcker: Vi kommer att använda pengen på ett effektivt sätt

Nyheter Tidigare berättade vi om regeringssatsningen där 23 miljoner kronor finns möjligt att söka för läroböcker i länet. I Vaggeryds kommun är bidragspengen satt till 970 526 kronor. – Eleverna kommer att märka av bidraget, säger Jimmy Lindberg utvecklingsledare på barn- och utbildningsförvaltningen… 

Vi berättade för någon vecka sedan att ”Regeringen gör omfattande satsningar för ökad läsning och 2023 infördes ett statsbidrag för inköp av läroböcker. För 2024 har ungefär 658 miljoner kronor avsatts. Nu har Skolverket beslutat hur mycket varje skolhuvudman kan söka. Totalt kan de kommunala skolorna i Jönköpings län få 23 miljoner kronor. För Vaggeryds kommuns del finns det 970 526 kronor”. 

Vi undrade hur statsbidraget kommer att användas och tog kontakt med utvecklingsledare vid barn- och utbildningsförvaltningen Jimmy Lindberg, som berättar: 

– Det är nu andra året vi har fått ta del av bidraget. Första året, då det var nytt och vi inte visste att vi skulle få det förrän en bit in på året, så fördelade vi ut det jämnt på varje elev oavsett årskurs. Inför året har vi istället gjort en fördelning utifrån våra stadier och utifrån det behov vi sett finns. 

– Enheterna får en summa per elev i lågstadiet, mellanstadiet eller högstadiet. Högst summa får man för en högstadieelev i vår fördelning. Dessa elever läser på en högre nivå vilket naturligt kräver fler läromedel och därför gör vi en större satsning för våra elever i årskurs 7-9. På så sätt bedömer vi att vi kan använda medlen på ett effektivt sätt. Den fördelningen gäller i år men beroende på läget nästkommande år kan den såklart ändras om behovet är större i andra åldrar. 

– Stadsbidraget gör att vi kan lägga ungefär dubbelt så mycket på läromedel som vi annars gjort i dessa åldrar, vilket vi såklart ser positivt på. Så utifrån upplägget är vår bedömning att alla elever kommer märka av bidraget även i år men störst skillnad blir det på våra högstadier, avrundar Lindberg som välkomnar statsbidraget till Vaggeryds kommun. 

Taggar

Dela


Läs mer

Närmare en miljon till läroböcker

1 reaktion på Miljon till läroböcker: Vi kommer att använda pengen på ett effektivt sätt

Detta låter ju jätte bra och det behövs verkligen för att kunna ge våra barn en bra utbildning. Även om datorer är bra så kan det vara jätte svårt för vissa barn att begränsa sig och inte trilla in på andra sidor under sitt arbete med datorn. När jag frågade min son om han inte kunde ta med sig en bok hem så vi kunde läsa tillsammans så svarade han.
Nej alltså det finns bara tre böcker i klassen som alla ska dela på. Gode tid, alltså allt ska vara digitalt och det funkar inte för alla.

Men nu till nästa stora bekymmer. Vem ska undervisa eleverna med dom nya böckerna?

På ett av högstadierna så går personalen på knäna och det leder till många går hem och sjukskriver sig. Den personal som ska täcka upp har redan fullt på sitt schema men ska ändå göra en planering och se till att vikarier ska få sin planering för att hjälpligt ska kunna genomföra en lektion. All heder till dom som får dubbelarbeta..

Jag undrar när personal ska få arbetsro och trygghet för att kunna utveckla och växa i sin undervisning och ge eleverna möjlighet till att bli undervisade.
Just nu är jag glad att jag inte har något mer barn som ska gå på den skolan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *